Johanna Frändén omskriven i Europa

SPORTBLADET

PSG-tränaren Laurent Blancs uttalanden i fokus: ”Kunde inte tro i min vildaste fantasi”

Foto: Johanna Frändéns intervju med Laurent Blanc.

Aftonbladets medarbetare Johanna Frändén är omskriven i hela Europa i dag.
Tidningar i Italien, England, Frankrike och Tyskland har uppmärksammat Paris SG:s tränare Laurent Blancs uttalanden om henne i en intervju.

I går publicerade Sportbladet en intervju med Laurent Blanc.
Johanna Frändén, som jobbar i Paris för Aftonbladets räkning, fick ett längre samtal med PSG:s tränare om bland annat ligastarten, franska landslaget och relationen till Zlatan Ibrahimovic.
Men det som fått störst genomslag är följande passage som handlar om PSG:s taktiska utveckling, där Blanc antyder att Frändén inte förstår diskussionen eftersom hon är kvinna.
"Du började säsongen med 4–4–2, men gick över till 4–3–3 efter ett par matcher...
– Alltså, kvinnor som pratar taktik i fotboll, det är så vackert...jag tycker att det är fantastiskt! Du vet vad 4–3–3 innebär, eller hur?
Ja, det är ju mitt yrke.
– Jag menar, det finns ju många sätt att spela på...haha, jag skojar bara."

Rubriker i hela Europa

I dag skriver bland annat italienska La Gazetta dello Sport, franska L'Express och brittiska Daily Mail om Blancs uttalanden.
Även i Norge, Danmark och Tyskland har nyheten fått spridning.
– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle ta så stora proportioner, säger Johanna Frändén.
Vad tycker du om debatten?
– Debatten om sexism inom sportjournalistiken är så klart viktig, men det var inte ambitionen med just den här texten. Att citaten fanns med i texten beror på att det var en del av samtalet – var och en får dra sina egna slutsatser. Sedan vill jag lägga till att delen där Blanc sa att han skämtade föll bort när det fick spridning, i alla fall i Frankrike.