Idrottsvärlden sörjer Mandela

SPORTBLADET

Muhammed Ali: "Han var en man vars hjärta inte begränsades av orättvisor, hat eller hämnd"

Foto: Nelson Mandela på besök hos Sydafrikanska rugbylandslaget ’Springbok’ sommaren 2007.

Nelson Mandelas bortgång sörjs i dag över hela världen.

Sydafrikanen var ett stort fan av sport och träffade många av världens största idrottsstjärnor genom åren.

– Det var en av de mest inspirerade stunderna i mitt liv, säger Tiger Woods.

Foto: Nelson Mandela blev 95 år.

På torsdagskvällen avled Nelson Mandela till en ålder av 95 år.

Mandela var ett stort fan av sport, framförallt det sydafrikanska rugbylandslaget Springboks, och var känd för att förespråka att sport har kraften att förena människor. År 1995 besökte Mandela Springboks omklädningsrum strax före VM-finalen mot Nya Zeeland – en dag spelarna aldrig glömmer.

– Han kom in i rummet iklädd vår matchtröja, det var helt otroligt och vi blev alldeles känslosamma. Sedan vände han sig om och sa: "Lycka till, spela bra", berättar Francois Pienaar för nyzeeländska 3news.

– Vi fick skaka hand med honom. Det är inte ofta man får göra det med en sådan fantastisk människa som har betytt så mycket för historien, jag visste direkt att jag skulle se tillbaka på det med stolthet, säger Andrew Mehrtens.

Sydafrika vann finalen med 15-12.

Hyllas och sörjs av världsstjärnor

Det finns flera som minns sitt möte med Nelson Mandela som något väldigt speciellt. Golfspelaren Tiger Woods träffade Mandela över en lunch 1998.

– Det var en av de mest inspirerade stunderna i mitt liv. I dag är en sorglig dag för många runt om i världen, säger han till Sky Sports.

Boxaren Muhammed Ali var god vän med Mandela.

"Jag är djupt sorgsen över Nelson Mandelas bortgång. Hans liv var fyllt av syfte och hopp. Han fick oss att inse att våra bröder kommer i alla färger. Mandela var en man vars hjärta och själ inte begränsades eller drevs av ras- och ekonomiska orättvisor, metallgaller, hat och hämnd. Han lärde oss förlåtelse, i stor skala", skriver Ali i ett öppet brev på sin hemsida.

Van Persie: "En inspiration för oss alla"

Manchester United-spelarna Rio Ferdinand och Robin van Persie hyllar Mandela på sina Twitter-konton, liksom Barcelonas Gerard Piqué.

"VM 2010 i mitt hjärta. Som med alla andra fantastiska saker så hade det aldrig hänt utan Nelson Mandela. Tack.", skriver Piqué.

"En inspiration för oss alla. RIP Nelson Mandela. Tack för allt du har gjort!", skriver van Persie.