Bytte sport – nu är hon i SM-final

Av: Ellinor Åkeson

Publicerad:

Efter 14 säsonger, de fem senaste som lagkapten, i Brynäströjan valde Angelica Östlund, 27, att lämna både klubben och sporten.

Men hon lade inte skridskorna på hyllan.

I stället tog hon skäret in i en ny karriär.

Brynäsikonens hockeykarriär landade på totalt 442 matcher för klubben och 38 landskamper. Sedan fick det vara nog.

– Det var någon gång under sommaren, när man ska fatta beslut om man ska skriva på ett nytt kontrakt, som jag bestämde mig, säger hon till Sportbladet.

– Jag ville bara skriva på ett år för att ta reda på om jag ville spela mer eller inte. När vi gjort det tyckte jag att det kändes bra och allteftersom sommaren och säsongen gick kände jag att ”jag vill att det här ska vara min sista säsong, jag vill avsluta på mina villkor”, fortsätter hon.

Angelica Östlund
Foto: Pernilla Wahlman
Angelica Östlund

Brynäs damlag har de senaste åren kantats av mörka rubriker. De har bland annat haft stora bekymmer med att behålla sina spelare. Anna Borgqvist, en annan av Brynäs trotjänare, lämnade klubben i moll. Hon kände sig besviken på föreningens bemötande mot henne som individ och uttryckte att kommunikationen lämnade mycket att önska.

Var detta något som du upplevde?

– Nej, absolut inte. Jag hade en jättebra dialog från det att jag skrev på mitt kontrakt till dess att säsongen var slut. Det är klart att de ville att jag skulle fortsätta men jag var ärlig med att detta var mitt beslut. Jag hade inte kunnat spela om jag inte velat göra det 100 procent. Då finns det andra som kan göra det bättre.

”Jag trodde inte att det var på riktigt”

Vad var din plan efter att du lagt av med hockeyn?

– Jag hade planerat att ha mer tid för allt annat som jag alltid fått sätta åt sidan. Planen var väl egentligen att göra det jag själv mår bra av, utan krav. Så egentligen hade jag ingen plan, jag ville bara försöka reda ut vad det är man gör när man inte tränar varje dag.

Men som det gamla ordspråket lyder: ”det blir inte alltid som man tänkt sig”. Sportchefen för de regerande svenska mästarna Skutskär, Kent Hockman, hade sedan tidigare haft ögonen på Östlunds skridskoåkning och var inte sen med att höra av sig efter att hon gått ut med att hon var färdig med hockeyn.

Hur löd tankarna när du fick samtalet?

– Jag trodde inte att det var på riktigt. Det var väldigt känslosamt att avsluta en 15 år lång hockeykarriär, jag hade svårt att hitta vem jag var som person när jag inte hade någonting som jag haft varje dag, så när Skutskär hörde av sig var det inte alls självklart att jag skulle skriva på. Jag förstod inte riktigt vad det skulle innebära. Jag pratade med pappa, bollade idéer med honom, och kom fram till att jag inte skulle förlora någonting på att gå på ett möte för att se vad de hade att komma med. Efter det mötet förstod jag att det var på riktigt och bestämde mig.

Det stora steget

Har klivet från hockey till bandy varit stort?

– Ja, det har varit stort men det har också gått mycket bättre än vad jag trodde att det skulle göra. Jag har haft ett otroligt stöd i mina lagkamrater och tränare. De har hjälpt mig hur mycket som helst, utan dem hade det inte gått så enkelt som det har gjort.

Vilken är den största skillnaden?

– Det var länge sedan jag fick spela semifinaler, skrattar hon.

– Skillnaden är att få gå in i ett slutspel och inte vara det lag som förväntas förlora, för så var det med hockeyn min sista tid. Annars är känslan densamma, att äntligen få spela slutspelsmatcher. Det spelar ingen roll vad det är för sport, det är ju de matcherna man tränar för hela sommaren och säsongen.

Nu väntar SM-final

Angelica spelade bandy i Söderfors GoIF:s flicklag i fem års tid innan hon valde att börja och satsa helhjärtat på hockey.

Hur upplever du din första bandysäsong på denna nivå?

– Det har varit, och är, extremt roligt. Jag tror inte att jag har haft så här kul på jättelänge. Men det är också för att jag kommit till träningarna och lärt mig någonting nytt varje gång. Jag har hela tiden drivits av att jag utvecklas. Jag har dessutom haft en helt annan roll. De sista åren i Brynäs låg det på mina axlar, eftersom jag var lagkapten och hela tiden behövde vara drivande. Jag trivdes med det men det medförde också krav och de kraven har jag absolut inte haft den här säsongen. Jag gick in med inställningen “får jag spelas så får jag spela”.

Spelat har hon fått göra. På 13 spelade seriematcher har hon svarat för lika många mål samt tre assist. Härnäst väntar SM-final för Angelica och framgångssagan Skutskär, som slutade tvåa i tabellen och därmed direktkvalificerade till semifinal. Efter att där ha slagit ut AIK med 2–0 i matcher möter de nu Västerås i final.

Foto: Pernilla Wahlman
Angelica Östlund

Om det blir någon fortsättning på bandyplanen återstår att se. Kontraktet med Skutskär sträcker sig över tre år men går att bryta efter varje säsong.

– Jag tycker att det är jätteroligt och jag trivs jättebra, samtidigt måste jag vara här och nu och göra det bästa av den här säsongen innan jag bestämmer mig för en fortsättning.

Finalen mellan Skutskär och Västerås spelas lördagen den 23 mars klockan 12.00 på Studenternas IP.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN