Wada stänger av svenskt antidopinglabb

avErik Karlsson

Foto: TT

Wada har stängt av det svenska svenska antidopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm från att utföra vissa prover.

Det, meddelar Wada i ett pressmeddelande.

–  Vi har gjort ett misstag när det gäller ett kontrollprov, säger Magnus Ericsson, chef för antidopinglaboratoriet, till Expressen.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge finns Sveriges Wada-ackrediterade antidopningslaboratorium där analyser av dopningsprov tagna i Sverige sker.

Men nu har labbet drabbats av ett rejält bakslag. Wada skriver i ett pressmeddelande att man har fråntagit Huddinge-labbet rätten att testa med den så kallade GC/C/IRMS-metoden, något Expressen var först att rapportera om.

Metoden kan bland annat användas för att skilja konstgjort testosteron från kroppens eget.

Avstängningen bygger på att Huddinge-labbet misslyckats i hanteringen av ett så kallat blindtest som Wada har skickat ut.

– Det är viktigt att säga att det inte är några riktiga prover det handlar om, utan det är ett kontrollprov. Wada skickar ut blindprover, ganska många varje år, för att kontrollera att labbet fungerar som det ska. Och på ett enda blindprov har vi gjort ett fel som bryter mot laboratoriestandarden, säger chefen Magnus Eriksson till Expressen.

”En dålig grej”

Övriga dopningsanalyser får fortsatt utföras på Karolinskas antidopningslabbet i väntan på att avstängningen hävs. I grundläget är den på sex månader men kan enligt Eriksson bli kortare än så om felet korrigeras snabbare.

– Det är aldrig roligt att hamna i media i dåliga ordalag, så det är en dålig grej, säger Eriksson men tillägger:

– Men för labbet är det business as usual, förutom på just den här analysen. Det här är en lågvolymsanalys, vi gör några hundra såna här tester per år, och de proverna skickar vi nu till andra labb, säger Magnus Eriksson till Expressen.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM