Wariner: "Wissman kan ta VM-medalj"

SPORTBLADET

Storstjärnan hyllar svensken

1 av 2

Johan Wissman är 75:a i världen i år.

Men varken han själv eller den amerikanske stjärnan Jeremy Wariner bryr sig om statistiken.

– Wissman har möjlighet att ta medalj på VM, säger Wariner.

Den svenske 400-metersstjärnan trängdes vant bland storstjärnorna under torsdagens presskonferens inför DN-galan. Guldmedaljören från inomhus-EM i våras log också när TT kunde berätta att den regerande världsmästaren Jeremy Wariner hade höga tankar om den svenske konkurrenten.

– Tar jag mig till final i Berlin så vet jag själv att jag är en medaljkandidat. Om allt känns bra har det varit mitt mål hela tiden, säger Johan Wissman, som var sjua i det senaste världsmästerskapet.

– Det finns ingen garanti att jag lyckas i alla mästerskap, men jag vet om att jag brukar höja mig både fysiskt och mentalt. Det ger lugn och trygghet.

Hämmad av överansträngning

Under en utomhussäsong fylld med skador och trubbel har Wissman inte sprungit snabbare än 45,81, men nu har överansträngningen som hämmat honom i ett halvår börjat ge med sig och benen blivit fulla med spring.

– Nu behöver jag inte vara rädd för hur ont det kommer att göra de sista hundra meterna längre, det jag var i början av säsongen. Nu kan jag koncentrera mig på prestationen och vågar trycka på, så det ska bli kul att tävla.

Under fredagens lopp i DN-galan vill han gärna utmana Jeremy Wariner och göra en tid i trakten av 45 sekunder.

– Det är inspirerande att möta de bästa. Wariner har varit den bäste 400-meterslöparen under nästan hela 2000-talet, det är till hans nivå jag vill nå.

Diamanter i öronen

Wariner brukar alltid springa snabbt under DN-galan och har diamanter i båda öronen som bevis på detta. Stadionrekord belönas traditionsenligt med en diamant på DN-galan och Wariners notering på 43,50 från galan 2007 är den sjunde bästa tiden som noterats på distansen genom tiderna.

– Jag ska inte säga att det är omöjligt att få ytterligare en diamant, men jag tror nog ändå att den tiden är lite för bra. Jag siktar i stället på att göra världens snabbaste lopp i år, säger Wariner själv.

Då räcker det att korsa mållinjen på en tid snabbare än LeShawn Merritts världsårsbästa 44,50 – och förhoppningsvis är Johan Wissman då inte särskilt långt efter.

Hans svenska rekord är 44,56.

Lars Markusson/TT