Kenneth Hansen vann premiären

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Härligt för självförtroendet”

Jakten på guldet har börjat – och Kenneth Hansen inledde med en seger.

– Superhärligt, säger rallycrossveteranen.

Svensken är regerande europamästare i rallycross och är ute efter sitt femtonde (!) guld.

Säsongen inleddes i brittiska Lydden Hill nu i helgen och svensken var aldrig snabbast under träning eller kval, men lyckades ändå ta poleposition med sina tre kvaltvåor.

– Jag fick polen mycket på grund av att de andra förarnas resultat, säger han.

– Men vi planerade rätt, sparade däcken och ville använda oss av det vassaste vi hade i finalen. Dessutom var det ett bra val att ta jokerspåret.

Bäst i starten

I finalen var han snabbast i starten och tog ledningen direkt, men han hotades av norrmannen Sverre Isachsen redan i den första svängen. Svensken lyckades hålla undan ända in i mål och inledde jakten på EM-guldet med en seger.

– I och med att jag visste att jag inte riktigt hade farten så var jag lite orolig, men jag tog starten och lyckades hålla tempot även i jokerspåret. Jag hade lite fräschare däck och lyckades hålla Sverre bakom mig, säger han.

– Förra året däremot gjorde jag tvärt om, då ledde jag finalen men tappade ledningen i just jokerspåret så nu visste jag ungefär hur jag skulle lägga upp det. Det var ett taktiskt bra jobb av teamet.

”Ville inte ta så stora risker”

I fjol räckte det med två segrar på elva lopp för att ta hem guldet.

Hur viktig var segern för årets säsong?

– Den var härligt för självförtroendet. Man är med även om man gör en okej tävling, men misslyckas man som min värste konkurrent Ludvig Hunsbedt och tar sig till B-final så är det tyngre.

Vad avgjorde?

– Vi valde att gå på en bil som var ganska lik den bilen vi avslutade säsongen med i fjol, medan flera andra satsade på ganska mycket nyheter och det kan strula. Vi ville inte ta så stora risker, men sedan gäller det naturligtvis att våga under säsongen och förbättra bilen efter hand.

Tar du ditt femtonde EM-guld i år?

– Det får vi se, det är otroligt små marginaler, men som det känns nu kommer vi att vara med där uppe och slåss. Man måste ha marginalerna på sin sida och det känns jätteskönt med en sådan start.

Nästa deltävling körs i Portugal 2-3 maj.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport