Sportbladet

Ara fick rätt

Av: 

Susanna Vidlund

SPORTBLADET

Internationella brottningsförbundet tvingas ändra sina regler

TVINGAR FILA ATT ÄNDRA REGLERNA Ara Abrahamians uppträdande i OS i somras får nu konsekvenser för internationella brottningsförbundet.
TVINGAR FILA ATT ÄNDRA REGLERNA Ara Abrahamians uppträdande i OS i somras får nu konsekvenser för internationella brottningsförbundet.

Det Internationella brottningsförbundet, Fila, tvingas nu göra flera regeländringar efter skandalen i Peking kring den svenske brottaren Ara Abrahamian.

– Vi ställde krav på dem direkt efter tävlingen, säger den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg till Svenska Dagbladet.

En av förändringarna som Fila nu inför är möjligheten för en brottare att under matchen få vända sig till en jury för att få ett domslut ändrat om det är felaktigt. Det är ett krav som Ara Abrahamian framförde.

Under skandalmatchen krävde Ara Abrahamian att få granska en videofilm av händelsen som ledde till att han förlorade semifinalen i OS. Men Fila-potentaterna nekade.

Slow motion

Nu får Abrahamian rätt. I framtiden ska en brottares tränare kunna visa vitt kort och då stoppas matchen i neutral position. Sedan ska domarna kunna se händelsen i slow motion-upptagning för att bedöma situationen.

Även publiken ska få möjlighet att se den ifrågasatta händelsen, skriver SvD.

Alla matcher ska övervakas av en jury som vid ett överklagande kan ändra domarnas beslut.

Lottning slopas

Det lottningssystem som tidigare innebar att en en brottare lottas ner i parterr slopas nu. Brottarna får i stället gå ner i parterr i en rond var. Om matchenpoängen efter två ronder står lika, får den som tagit flest grepppoäng välja position i den tredje ronden. Lottning kommer endast användas i de fall där brottarna har tagit lika många tekniska poäng, skriver tidningen.

Gunilla Lindberg glädjer sig åt att Fila, som tidigare har avfärdat alla protester mot det kritiserade regelsystemet, nu har ändrat sig.

– Fila fick ett krav på sig. IOK:s exekutivkommitté konstaterade direkt efter händelserna i Peking att Fila måste se över reglerna omedelbart, säger hon till SvD.

Det nya regelverket kommer utvärderas under året.

Sedan gäller det fram till och med OS i London 2012.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: