”Erik har som jag varit medveten om riskerna”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Sven Fornling
SPORTBLADET

MALMÖ. Proffsboxaren Sven Fornling försökte i flera år att provocera fram en match mot Erik Skoglund som nu återhämtar sig från en hjärnblödning.

– Sorgligt. Jättesorgligt. Men jag tycker det är konstigt att Sverige är så utsatt. Har vi haft 50 proffsboxare sen 1980-talet är det väl allt. Fyra av dem har fått hjärnskador, säger Sven.

Maria Lindberg, Armand Krajnc, Frida Wallberg och Erik Skoglund har alla drabbats av olika typer av hjärnblödningar i samband med deras boxning. Procentuellt är det anmärkningsvärt jämfört med resten av världen även om det förmodligen är en slump. Frånsett Maria Lindbergs skada, som skedde under hennes amatörperiod, är den enda gemensamma nämnaren bantning.

Sven Fornling och Erik Skoglund gick bägge i lätt tungvikt, 79,4 kg, fram till att Skoglund bestämde sig för att gå ner en viktklass, bland annat för att kunna vara med i World Boxing Super Series supermellanviktsklass där vikten som gäller är 76,2 kg.

– Nu ligger jag på 80 kilo. Jag har inga problem att gå ned till 79,4 men skulle jag gå ner till 76 hade det bara varit skinn och ben kvar. Jag hade fått svälta och Skoglund har nog mer muskler än jag.

”Blir spännande att höra hans tankar”

På vägen fram till förlustmatchen mot Callum Smith i WBSS hade Erik Skoglund i princip ett 13 månader långt träningsläger beroende på planerade matcher som inte blev av.

– Med de inställda matcherna fick han hålla en vikt som inte är naturlig för honom under en lång tid. Han skulle egentligen väga tio kilo mer mellan matcherna. Det ska bli spännande när han förhoppningsvis mår bra igen att höra hans reflektioner om hur han tycker och tänker om varför det blev som det blev. Vad han tror om det. Frida Wallberg snackade också om hård bantning.

Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN
Erik Skoglund

Armand Krajnc sa att han hade kramper på nätterna på grund av vätskebrist.
Precis som för Erik Skoglund är förlust inget alternativ när Fornling går upp i ringen.

– Jag är kanske en av de som är mindre skärrad av det som hänt. För jag vet att sånt här händer. Du går in i en ring och du försöker mer eller mindre att slå ihjäl varandra. Det är klart att det inte är bra för din skalle men jag är medveten om och tar de riskerna. Andra runtomkring förstår kanske inte lika mycket.

– På ett personligt plan för Erik tycker jag verkligen synd om honom och jag mår dåligt för hans familjs skull. Jag vet ju hur orolig min fru är för mig. Erik har precis som jag varit medveten om risken och han har tagit risken. Även om det är jävligt synd om honom har de runtomkring honom kanske inte gjort det valet och så händer någonting som förstör för dem också. Fruktansvärt.

Går match mot Jeppe Morell

På fredag möter Sven Fornling dansken Jeppe Morell i Mogens Palles jubileumsgala där den danske veteranpromotorn firar 60 år som matchmaker i den tuffa branschen. Precis som för Skoglund har Fornling fått matcher inställda och uppskjutna och är därför inne på sin sjunde raka träningsmånad.

– Det är tufft när man laddar upp mentalt. Man är redo, på hugget, och sen blir det inget. Då ska man försöka ställa om sig igen. Man lever lite som en periodare med perioder då man går runt lite irriterad och smålack och sen perioder där man ska ta det lugnt, ladda om batterierna och ta sig ett järn. Men har man ingen match på gång är det ingen tillfredsställelse i att vila och ta det lugnt. Så det har varit en tuff tid.
Julfirandet tvingades han skära ned till en halv snaps.

– Oooh, det var faktiskt tortyr att bara ta en halv. Jag hade kryddat den med saffran, kanel och apelsinskal. Ett jultema. Nästan så att Pärleporten öppnade sig.

WBC har precis gett klartecken för en VM-match mellan deras mästare Adonis Stevenson och vår svenske superstjärna Badou Jack i lätt tungvikt. Var och när matchen ska gå är ännu inte bestämt.

När Fornling inte längre kan utmana Skoglund kanske Badou Jack kan bli ett alternativ men Sven vill skynda lite långsammare där.

– När jag vevade mot Skoglund var det för att Sauerland matchade honom försiktigt och att han mött många som var sämre än jag. Journeymen de luxe. Men jag fattar skillnaden. Varför skulle Badou Jack möta mig när han kan möta Stevenson och de andra topparna? Men det kommer att komma och när det kommer kommer jag att vifta på honom, säger Sven Fornling.

Sveriges åtta världsmästare i boxning 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM