Northug och landslagsledningen i krismöte

Foto: Peter Wixtr öm / AFTONBLADET
SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Petter Northug och det norska skidförbundet har bråkat hela säsongen. 

Nu har parterna träffats i ett möte för att lägga upp OS-planen.

– Det kommer för oss alla vara glädjande att se en motiverande och förberedd Petter Northug på startlinjen i OS, säger landslagschefen Vidar Löfshus. 

Petter Northug fick ingen plats till Tour de Ski och många har ställt sig tvekande till om han kommer lyckas ta en OS-plats. Landslagsledningen har ifrågasatts för att de inte tog ut Northug och när den norske stjärnan i dag gjorde en bra stafettsträcka på hemmaplan samtidigt som flera av norrmännen floppade i touren blev kritiken inte mindre.

Piteå inget krav

Men nu har Northug och landslagsledningen haft ett möte för att lägga upp OS-planen. Det är fortfarande oklart om Northug kommer till start i Piteå nästa helg. 

– Petter har genomför ett bra skidlopp i Granåsen. Efter vårt möte är vi nu eniga om följande lopp: Om Petter själv vill kör han Piteå till helgen, det är inget krav från vår sida, säger landslagstränaren Arild Monsen i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Sedan bör Petter köra sprinten i NM på Gåsbu om han har som mål att köra OS-sprinten och i tillägg ett distanslopp här, det vill säga antingen 15 kilometer fritt eller 30 kilometer skiathlon. Efter NM har vi gett petter en plats till världscupen i Planica där han kan köra båda dagarna med klassisk spint och 15 kilometer klassiskt på söndag. Dessa tävlingar kommer då ligga till grund av en eventuell OS-uttagning.

Konstruktivt möte

Landslagschefen Vidar Löfshus är nöjd med upplägget. 

– Med dessa skidlopp hoppas vi Petter kan ge oss bra svar. Det kommer för oss alla vara glädjande att se en motiverande och förberedd Petter Northug på startlinjen i OS i Pyeonhchang. 

Northug var väldigt besviken efter tourpetningen, men hans team ställer sig nu bakom planen.

– Vi hade ett konstruktivt möte med fokus på Petters kvalificeringsmöjligheter till OS i Pyeongchang, säger tränaren Stig Rune Kveen.

ARTIKELN HANDLAR OM