Weng vinner totala världscupen

avPetra Thorén, Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

Heidi Weng vann den totala världscupen för andra året i rad.

Detta efter en tung tid men ett starkt svensk stöd.

Efter segern tackade norskan publiken i Falun, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk.

– Falk är min favoritsvenska! utbrister Heidi Weng,

Många ställde sig frågan inför damernas avslutande jaktstart på söndagen:

Skulle någon kunna hämta in Marit Björgens försprång?

Svaret blev nej.

Norskan, som startade över 36 sekunder före landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg, höll undan och säkrade segern i minitouren.

En annan fråga inför loppet var om just Ingvild Flugstad Östberg kunde gå om Heidi Weng i den totala världscupen, men det lyckades hon inte med.

Heidi Weng ledde den totala världscupen med 107 poäng inför söndagens jaktstart och säkrade sin andra raka totalseger efter en 18:e plats. Detta när Ingvild Flugstad Östberg blev åtta i fältet.

”Mycket jag skulle gjort annorlunda”

Det var en stor lättnad för Heidi Weng som haft en tung period efter Tour de Ski.

– Det är mycket som jag gärna skulle gjort annorlunda. Det svåraste som varit är att mitt huvud inte varit på plats efter Tour de Ski. Toppidrott är tufft, det mycket runt skidåkningen, mycket som andra människor inte känner till. Jag kanske inte tacklat pressen riktigt i år, säger Weng och fortsätter:

– Det har varit hårt. Kroppen har sagt till mig att jag behöver en paus. Benen har inte fungerat, kroppen har inte fungerat. I dag bestämde jag mig för att att försöka hålla a huvudet på plats, men öppnade lite för hårt, säger hon.

Hon fick dock dålig information om möjligheten att vinna cupen under själva loppet.

– Det var kanske mamma och pappa som var mest ivriga ute i skogen. De sa det kan gå, bara håll den platsen bara...

Och det gick.

– Jag måste vara stolt för att jag klarade det här, säger hon.

Hyllar Sverige

Efter loppet pekade hon på betydelsen av stödet hon fick av den svenska publiken och av de svenska åkarna.

– När jag kommer hit är det många som hejar på mig, det är så skönt när folk är trevliga, jag behöver verkligen det. Det var här jag slog igenom. Sverige och Norge skiljer sig åt eftersom det är längdnationer. Jag tänkte att jag måste bara ha det skoj och känna på den där stämningen. Det betyder mycket att folk hejar och ge mig, säger Weng.

Och så berättar hon om stöttningen från Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter:

– Den som faktiskt alltid kommer bort till mig är Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk. Jag har fått väldigt mycket stöd av de två, säger norskan och utbrister:

– Falk är min favoritsvenska! Hon har varit genom väldigt mycket med syn och twar. Och jag minns när jag gjorde det så bra här och hon såg på mig och gav mig en kram. Sedan dess har hon varit nummer ett för mig. Jag blir väldigt glad i människor.

– Man gillar mest att slå svenskorna, men egentligen är man väldigt glad i dom. Vi behöver svenskorna, så vi inte blir arroganta...

Kalla sjua i Falun

Charlotte Kalla blev bästa svenska med en sjunde plats.

30-åringen hade ett otacksamt läge då hon startade 57 sekunder efter Björgen, och körde i mål knappt 78 sekunder efter norskan.

– Det var slitigt i dag, men jag försökte kämpa på hela vägen, säger Kalla.

– Jag har inte kunnat knyta ihop säcken riktigt på slutet, men som helhet har säsongen varit väldigt, väldigt bra, fortsätter hon.

Heidi Weng ledde den totala världscupen med 107 poäng inför söndagens jaktstart och säkrade sin andra raka totalseger efter en 18:e plats.

Charlotte Kalla blev bästa svenska med en sjunde plats.

30-åringen hade ett otacksamt läge då hon startade 57 sekunder efter Björgen, och körde i mål knappt 78 sekunder efter norskan.

– Det var slitigt i dag, men jag försökte kämpa på hela vägen, säger Kalla.

– Jag har inte kunnat knyta ihop säcken riktigt på slutet, men som helhet har säsongen varit väldigt, väldigt bra, fortsätter hon.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM