Ska ha möte med sprintstjärnan efter kravet

avPetra Thorén

Publicerad:

FALUN. Seger i säsongens sista sprint och i veckan ett budskap till landslagsledningen om hopp på ökad tydlighet inför VM nästa år.

Nu ska Hanna Falk och förbundskapten Rikard Grip ha ett möte om utspelet.

– Jag tror att vi löser det bäst om vi pratar med varandra, säger Rikard Grip.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Säker seger i Falun, men efter helgen väntar möte med förbundskapten Rikard Grip för Hanna Falk. Utvärdering och ett utspel som ska hanteras.

Hanna Falk slet av sig mössan inför finalen och krossade världseliten i fristilssprinten i Falun.

Den svenska sprintåkaren visade upp en stark form och åkte med ett vasst självförtroende.

– Jag har varit ganska avslappnad på slutet och inte funderat så mycket. Jag har det lite lättare på skejt, klassiskt är det mer med fästet och man oroar sig för det. En dag som den här har jag en jäkla träff i åkningen och då är det härligt att åka skidor, säger Hanna Falk som ryckte i från fältet i finalen och vann före skrälltvåan Jonna Sundling.

Segern var ytterligare ett bevis på den kapacitet 28-åringen besitter.

Och om man vill en liten revansch på OS-motgången.

Berättade om besvikelsen

Många trodde att Hanna Falk skulle få åka stafetten, men Rikard Grip valde Anna Haag, trots att hon hade haft en tung skiathlon och petades till 10 km fritt.

Hanna Falk lämnade OS först av alla svenska skidåkare och berättade efter hemkomsten om besvikelsen.

Tidigare den här veckan beskrev hon för TT om sina krav på landslagsledningen inför nästa år. Hon vill veta vad förväntas av henne, för att ha det att sträva efter.

– Jag hoppas på mer tydlighet framöver om vad som krävs av mig inför kommande VM. Det kommer jag att ställa som krav inför VM, sa Falk.

Efter segern i sprinten ville Hanna Falk inte gå in på kritiken mot landslagets ledning.

– Jag känner inte att jag fokuserar på stafetter hit och dit just nu. Det är långt bort.

Men vad menade du när du talade med TT i veckan?

– (tystnad)... Jag får ta det med Rikard tror jag.

Men du står för det du sa till TT?

– Ja, precis.

Förbundskapten Rikard Grip har noterat intervjun. Han har inte talat med Hanna Falk ännu om önskemålet, men kommer att ta upp utspelet i ett möte.

– Jag tror att det, hur ska jag säga, ligger en del missförstånd i det som står där. Det är bara min känsla och vad jag har fått till mig.

Ni kommer att prata om det?
– Ja, självklart. Vi har pratat mycket under brinnande OS, vi har haft en dialog efteråt och vi ska följa upp det igen och verkligen resonera om det. Vi ska dra lärdomar. Vi ska finnas till för de aktiva.

Klassisk masstart lördag

Finns det en tydlighet kring vad som krävs av henne?

– Det är svårt att sätta just den delen. Jag tror det mer handlar om en tydlighet kring förutsättningarna och vissa saker kan man inte vara nog tydlig med hur man än gör. Vi är flera ledare och vi säger och försöker förmedla ett budskap, men jag säger på mitt vis och en annan på sitt vis.

Rikard Grip är öppen för eventuell kritik i syftet att göra landslagets verksamhet bättre.

– Oavsett om det handlar om kommunikation runt laguttagningar och tydlighet så måste vi vara ödmjuka inför och vissa saker kan vi tillmötesgå, andra kanske man inte kan göra det. Det är en extremt komplex situation kring laguttagningar och det är känsligt där och då under brinnande mästerskap. Ett besked kanske måste lämnas snabbt och åkaren är besviken eller lycklig. Sen ska man på det igen. Det är väldigt speciella situationer där och då, säger Grip och påpekar:

– Det bästa är om du kommer in i ett mästerskap och det är helt givet utifrån prestationer innan vem som ska åka vad. Men så har det aldrig varit.

Minitouren i Falun fortsätter under lördagen med en klassisk masstart.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: