Rådström trea i Safarirallyt

SPORTBLADET

Eriksson tvingades bryta

Thomas Rådström kör stabilt i Kenya.

Nu är han på väg mot sin bästa placering i årets VM-rally.

Vännäsföraren ligger på tredje plats inför den sista dagen av Safarirallyt, drygt 13 minuter efter ledande britten Colin McRae.

Thomas Rådström körde bra i går och hade placeringarna 8–6–5–8 på de fyra specialsträckorna. Den femte sträckan var tvungen att ställas in på grund av dåligt väder.

I Safarirallyt följs varje bil av en helikopter för att kunna varna förarna om det skulle finnas djur eller andra hinder på sträckorna. Men när gårdagsmorgonens andra sträcka skulle avgöras mellan Il Damat och Nailongilok (75 km) låg dimman alltför tät för att helikoptern skulle kunna lyfta.

Har justerat bilen

När samtliga bilar gått i mål i Mai Mahiu i går låg Rådström på fjärde plats.

– Vi ändrade upphängningen på bilen. Den har varit för hård hittills, men nu är den som jag vill ha den, sade en nöjd Rådström efter etappen.

Senare under dagen drabbades estländaren Markko Martin av ytterligare tidstillägg och halkade ner till femte plats, vilket gjorde att Rådström kom upp ytterligare en placering.

I dag avslutas årets åttonde VM-tävling med drygt 27 mils körning i Kenya. Rådström är nästan elva minuter efter tvåan Harri Rovanperä, Finland, men en plats på pallen skulle vara en succé för Vännäsföraren, som haft det tungt det senaste året. En pallplats skulle också innebära svenskens första VM-poäng i år.

Eriksson tvingades bryta

Den andra svensken i rallyt, Kenneth Eriksson, låg på fjärde plats när han fick problem med drivaxeln.

– Vi kunde ha grejat felet, men så sjönk fronten på bilen ner i sanden på väg till serviceplatsen och det gick inte att fortsätta, sade en besviken Kenneth Eriksson.

Den 50:e upplagan av Safarirallyt är tuffare än på länge. Vägarna är dåliga och många drabbas av motorproblem.

VM-ledaren Marcus Grönholm, Finland, fick motorstopp redan på den första sträckan och bröt tävlingen i fredags.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport