Skidstjärnan om sin sambosaknad: ”Det som räddar mig...”

Foto: LASSE ALLARD

avPetra Thorén

SPORTBLADET

OHTAKI. Anna Haag är på väg mot OS utan sambon Emil Jönsson vid sin sida.

Skidstjärnan är sparsamt sentimental kring hans frånvaro – hon har stängt av de känslorna.

– Jag är skrämmande duktig på det, säger hon.

Vi är vana vid att se Anna Haag och Emil Jönsson sida vid sida.

De har varit på flera mästerskap tillsammans och även om sprintåkaren Emil Jönsson missade VM 2015, fanns han ändå på plats i Falun.

Nu är han hemma i Östersund. Emil Jönsson ratades av SOK (Sveriges olympiska kommitté) även om han nominerades av skidlandslagets ledningsgrupp.

De har kontakt förstås. Men Anna Haag sitter inte och funderar på att sambon borde varit med henne här i Japan eller på mästerskapet i Sydkorea.

– Jag har bestämt mig på att inte fokusera någonting kring det. Jag ska njuta på det här mästerskapet åt oss båda. Annars gör jag oss båda en björntjänst., säger hon.

Det låter lite "hårt", robotliknande?

– Ja... Jag är skrämmande duktig på det.

Anna Haag ler. Hon vet var hon har sin blivande make.

Men är det inte svårt?

– Det är lite det som räddar mig och det vet Emil om. Det är bra för oss båda. Han vet, vi tog det då när beskedet kom. Sen efter det har det varit fokus på andra saker för min del.

När beskedet kring Emil Jönsson kom befann sig Anna Haag ensam på läger i italienska Seiser Alm. En fördel tycker hon även för sambons del.

– Det har varit bra, han har fått hantera det och jag har fått ta mitt. Vi finns ju där för varandra.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

Att Emil Jönsson har koll på sin Anna kan alla som följer hans sociala medier se.

Har problem med sin stakning

Anna Haag själv har fullt upp med att komma i optimal form.

Därför ställer hon in fredagens andra träningspass i Japan.

– Nu försöker jag dra ner på träningen. Jag bestämde att jag skulle hoppa träningen i eftermiddag. Jag tänkte varför ska jag träna nu för ett extrapass, berättar hon för Sportbladet.

Hon har lärt sig lyssna på kroppens signaler. På gårdagens vilodag – vilade hon.

– Det är svårt, men jag börjar att bli bättre på det. Jag hade vilodag i går, då var jag inte utanför hotellet på hela dagen. Det hade jag inte gjort förr, då hade jag varit ute och promenerat och så.

Under lördagen, med en vecka kvar till premiären i OS, ska Anna Haag lägga fokus på sin stakning. När hon körde genrep i skiathlon i onsdags var hon missnöjd med sin stakning. Skidstjärnan vet nu varför.

– Jag var sned i kroppen, man har ju hållit på ett tag... Jag fick ta behandling. Och sen har jag inte kört intervaller med andra, då är man så ivrig....

OS-höjdarna du inte får missa 00:54