Två nödvändiga poäng för Malmö

SPORTBLADET

Håller avståndet till Brynäs

MALMÖ

Med slit och kämpatag och en mycket bra målvaktsinsats klarade MIF Redhawks hem två poäng mot det stjärnspäckade Färjestad. Det blev 2-1 efter en straffavgörande där Patrik Borgqvist fick Färjestads tre straffläggare att missa.

Därmed håller Malmölaget kvalspöket stången.

Tre matcher, alla på hemmais, återstår för Rödhökarna, medan Brynäs som ligger under kvalstrecket har fyra matcher kvar. I tabellen är Gävles stolthet fem poäng från säker mark, men teoretiskt är det bara två poäng som skiljer de två lagen.

- Vi håller avståndet. Skönt, sade Malmös tränare Per Bäckman.

- I bland går det att klara av ett stjärnspäckat lag som Färjestad med kämpatag och stort hjärta. Vi klarade det med disciplin och en bra målvakt.

Hadelöfs sjätte

Efter en märklig första period där inget av lagen släppte till någonting tog Malmö ledningen genom Jesper Mattsson. Färjestad kvitterade när Radek Hamre drog på ett skott direkt på tekning. Pucken susade in precis under ribban och den kunde Patrik Borgqvist inte göra mycket åt.

Däremot gjorde den här 26-årige Malmömålvakten flera svettiga räddningar på frilägen. Inte minst i feminutersförlängningen, där FBK hade sex skott på mål och MIF bara ett. Han har verkligen tagit den chans han fått när Andreas Hadelöv sviktat i kassen. Det var hans sjätte match från start.

Han stod mot Linköping i torsdags och var lika lugn och trygg nu mot Färjestad.

- Ja, det är bara dumt att stressa upp sig, sade Patrik Borgqvist som startade sin karriär som sexåring i Malmös ishockeyskola. Sedan har han varit på utflykt till Hammarby, norska Storhamer, Limhamn och Pantern.

Bengt-Åke besviken

MIF Redhawks missar slutspel för andra gången sedan elitserieinträdet 1990. Men kvalspelat har man aldrig gjort och kanske slipper man det den här säsongen.

Färjestad har andra mål i sikte: SM-guld.

Men tränaren Bengt-Åke Gustafsson var djupt besviken efter poängförlusten.

- Jag är jäkligt besviken på grabbarna. Vi hade ju möjligheten att gå upp på andra plats om vi vunnit. Det går inte att bara sätta ut skridskorna på isen och tro att allt ordnar sig.

- Vi gjorde en dålig match. Samtidigt är det bara att gratulera Malmö som fick oss dit de ville. De fick ut oss i sarghörnorna och därifrån gör man inga mål.

Åja, nog hade FBK flera frilägen rakt framför Malmökassen också.

Men i den stod Patrik Borgqvist och han var svår att lura.

Bo Harmby/TT