Brynäs tog sista chansen

SPORTBLADET

Vann på straffar över Leksand

GÄVLE

Liket Brynäs lever.

Leksand besegrades i det 118:e elitseriemötet mellan lagen med 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 0-0) - efter straffar inför en fullsatt och entusiastisk publik i Gavlerinken (nära 6 000).

Landslagsforwarden och lagets skyttekung Niklas Anger avgjorde på sista straffen och blev matchvinnare tillsammans med målvakten Johan Asplund som storspelade och räddade alla tre Leksandstraffarna.

- Vi var nere i kvalserien tre minuter från slutet men Daniel Johanssons sena kvitteringsmål räddade oss, säger tränaren Gunnar Persson.

- Vi lever fortfarande. Den här tvåpoängaren var oerhörd viktig för oss, eftersom även Malmö vann på straffar och avståndet är detsamma till skåningarna.

Brynäs är en klubb just nu i stark motvind, trots den här tvåpoängaren.

Sex raka förluster hade radats upp före detta viktiga ärkerivalderby och det fick bara inte bli även ett sjunde nederlag.

Det här var med all säkerhet absolut sista chansen att få kontakt med Malmö ovanför det förhatliga kvalstrecket.

Bra match av "Aspen"

Leksand å sin sida hade fyra segrar på de fem föregående men nu blev det stopp, om än en poäng förstås, mot ett heltänt och laddat Brynäs som gav precis allt - och lite till.

En bidragande orsak till Brynästriumfen var även målvakten Johan Asplund som i sin sjunde match från start gjorde en kanonmatch och blev tungan på vågen. Inte minst de tre straffräddningarna var starka prestationer.

"Aspen" har i de två matcherna efter landskampsuppehållet fått tränarnas förtroende att vakta kassen istället för kanadensaren Jamie Ram - och Johan tackade denna gång för förtroendet genom att i det närmaste spika igen kassen. Och bli stor matchhjälte.

Starkt boxplay

Gunnar Persson, som förresten i dagarna förlängt sitt tränarkontrakt ytterligare två år - oavsett hur säsongsslutet blir, säger efter Asplunds jättematch:

- Det var extra skojigt att det gick så bra för "Aspen". Han är värd det här efter att ha jobbat hårt för att komma igen och ta den ordinarie platsen mellan stolparna.

- Nu hade han även tur med både ribb- och stolpträffar men spelade stabilt, lugnt och säkert rakt igenom.

Brynäscoachen ansåg annars att hans lag var taget av stundens allvar.

- Det var spänt i första perioden och när vi åkte på femminutersutvisningen hade vi tur som bara åkte på ett baklängesmål.

Brynäs fick chansen att avgöra i spel fem mot tre två gånger i rad i nära minuten men ineffektiviteten var som vanligt påfallande.

- Men vårt box play var där oerhört starkt, berömde Leksandstränaren Jarmo Tolvanen. Vi låg närmare ett vinstmål i förlängningen, men skotten träffade både stolpen och ribban. Att Brynäs sedan kunde avgöra på sin sista straff handlar om rena lotteriet.

Stort beröm till Leksandsmålvakten Sean Gauthier, han var isens store spelare. Räddade helt klart en poäng till leksingarna.

TT