Maffiaboss åtalad för OS-skandal

SPORTBLADET

Mannen bakom konståknings- kuppen kan utlämnas till USA

Den ryske maffialedaren Alimzan Tochtachunov, som misstänks ha legat bakom den uppmärksammade konståkningsskandalen under OS i Salt Lake City i februari, har åtalats av en domstol i New York.

Foto: AP
Det franska paret Gwendal Peizerat och Marina Anissina som fick guld i isdans OS.

Enligt den amerikanska åklagarmyndigheten skall maffialedaren ligga bakom att det franska paret Gwendal Peizerat och Marina Anissina fick segern i isdans, som kompensation för att det ryska paret Jelena Beretjnajka och Anton Sicharulidze fick guldet i paråkning.

Påtryckningar

Skandalen i Salt Lake City rullades upp när det ryska paret tilldelats parguldet trots att många ansåg att det kanadensiska paret utfört sitt program betydligt bättre.

En fransk konståkningsdomare medgav efter OS att hon utsatts för påtryckningar från det franska konståkningsförbundets ledning för att ge det ryska paret segern.

Internationella olympiska kommittén (IOK) ändrade sedan resultatlistan i paråkningen, så att det ryska och det kanadensiska paret delade guldet.

Känd sen tidigare

Tochtachunov greps i Italien den 31 juli och sitter nu i fängelse i Venedig, men amerikanska myndigheter vill ha honom utlämnad.

Enligt amerikanska uppgifter är Tochtachunov känd i samband med organiserad brottslighet i Europa och Asien.

TT-Sportbladet