Norska pampen avgår efter skandalanklagelserna

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Han anklagas för att ha mörkat 65 ryska dopningsprov.

Nu stiger Anders Besseberg, 72, åt sidan som ordförande för Internationella skidskytteförbundet.

– Men nej, jag är inte korrupt, säger han till VG.

Det var tisdags kväll som österrikisk och norsk polis gjorde razzior hos det Internationella skidskytteförbundet (IBU) och hemma hos ordföranden sedan 1993, Anders Besseberg.

Enligt flera uppgifter ska Besseberg under sin tid som ordförande mörkat positiva ryska dopningsprov mot ersättning.

Något norrmannen förnekar.

– Nej, jag är inte korrupt. Att jag ska ha fått betalt från ryssarna för att mörka dopningsprover, det kan jag tydligt dementera, säger han till VG.

Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN

72-åringen hade sedan tidigare aviserat att han ämnade att kliva av från rollen som ordförande vid september månads årsmöte men nu meddelar han alltså att han kliver åt sidan redan nu under pågående utredning.

”Rent ut sagt för jävligt”

– Jag kan inte ha den här rollen. Jag har lagt ned arbetet i dag och det kommer att vara nedlagt under utredningen av det här ärendet. Sen ställer jag inte upp för omval i september, säger Besseberg.

Svenske OS-sensationen Sebastian Samuelsson är en av Bessebergs hårdaste kritiker. Igår sade han så här om IBU-presidenten.

– Jag tycker det rent ut sagt är för jävligt att det ska vara en sådan president inom skidskyttet som håller på med de sakerna som han gör. Jag tycker att de gånger man träffar Besseberg eller andra högt uppsatta inom IBU och vill diskutera möts man av en nonchalans, det är ingen som vill ta de här frågorna på allvar och då börjar man förstå att det är ett större problem än vad man hade trott från början.

Dagens hetaste tv-sport 12 april 00:15
ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Skidskytte