Sportbladets slutbetyg på spelarna

avJohan Flinck

HAMBURG. Sverige tog en historisk fjärdeplats i VM.

Här sätter Sportbladets Johan Flinck examensbetyg på alla de svenska spelarna.

Laget/kollektivet? .

Henrik Signell? Också .

Målvakter

Johanna Bundsen

Det gick upp och ner under turneringen för Bundsen. Men vi glömmer inte de viktiga insatserna mot Ungern, Norge och Slovenien.

Filippa Idéhn

Hoppade in och storspelade när man vände kvartsfinalen mot Danmark och hade en fin match mot Argentina, men det var trots allt Argentina. Hennes inhopp i bronsmatchen gör att hon klättrar upp till en trea.

Vänsterkant

Olivia Mellegård

Fick kliva in och ta ett stort ansvar från start när Sand blev skadad just före VM. Gjorde det mycket bra men mattades lite i slutet av VM. Försvarsspelet är nästan i världsklass. Kan bli lite bättre i läget men är just nu etta på positionen.

Loui Sand

Tung start med skadan tre dagar före premiären. Kom sedan aldrig riktigt in i VM – av förklarliga skäl. Har en del att bevisa framöver för att kliva förbi Mellegård igen.

Foto: TT
Sand

Vänsternio

Jamina Roberts

Slapp äntligen både jokerrollen och knäsmärtorna. Då klev hon fram och var en av Sveriges absolut bästa spelare i detta VM och var kanske den jämnaste av allihop. På gränsen till en femma.

Foto: TT
Jamina Roberts

Johanna Westberg

Blandade och gav men tillför en dimension i det svenska spelet med sitt skytte. Kompletterar Roberts nästintill perfekt på positionen. Fick spela överraskande mycket försvar, vilket hon knappt gör alls i klubblaget, och gjorde det helt okej. Det var viktigt då Jenny Alm inte var i form.

Jenny Alm

Man lider lite med Alm som än en gång fick stort förtroende i början av ett mästerskap men återigen inte pallade trycket. Kan ju så mycket mer men fick knappt spela alls efter de första två matcherna, vilket var förståeligt.

Foto: TT
Jenny Alm

Mittnio

Isabelle Gulldén

Flera av lagkamraterna fick hjälterubrikerna efter matcherna. Men vi ska inte glömma vilken nivå spelmotorn nästan konstant presterar på trots motståndarnas stora fokus på henne. Världsklassinsats mot Norge, vilket krävdes. Hade en lite tyngre match mot Frankrike men kom tillbaka i andra halvlek mot Nederländerna.

Carin Strömberg

Fick återigen en perifer roll i ett mästerskap som backup till Gulldén. Var mest inne när stjärnan behövde vila. Hade behövt utveckla sitt försvarsspel för att få lite mer speltid.

Högernio

Nathalie Hagman

Var för första gången uttalad högernia till ett mästerskap. Men fungerade bäst när hon fick kliva ner på kanten. Växte in i turneringen efter en seg start. Men i bronsmatchen var hon en besvikelse. Har nog aldrig varit bättre i försvaret.

Hanna Blomstrand

Fick sitt internationella genombrott i VM, framför allt med sin stormatch i kvartsfinalen mot Danmark. Bra i försvaret också. Fin andra halvlek mot Nederländerna. Sett till var hon stod inför VM så tycker jag att Blomstrand är värd en fyra.

Foto: TT
Blomstrand och Hagman

Högerkant

Daniela Gustin

Enda debutanten i truppen gjorde det klart godkänt. Fick nog mer speltid än väntat när Fernis inte levererade. I landslaget för att stanna.

Emma Fernis

Nej, det här blev inte Fernis VM. Förstaval på kanten och en tänkt nyckelroll bakåt som högertvåa. Men fick en tung start i båda ändar av planen och sedan aldrig in i VM riktigt. Mycket begränsat med speltid under andra halvan av turneringen.

Linjespelare

Anna Lagerquist

Hennes försvarsspel håller mycket hög klass men hon har en tendens att försvinna i anfallsspelet. Men där måste fler niometersspelare bli bättre på att hitta in linjen. Det är nästan bara Gulldén som står för linjeinspelen mot bra försvar och hon har fortfarande lättare att hitta Toft Hansen än Lagerquist.

Ulrika Toft Hansen

Lagerquist är en viktigare pjäs i det här landslaget men Toft Hansen har blivit en mycket bättre försvarsspelare, tog ansvar som pådrivare i vissa matcher när det behövdes, har ett telepatiskt samarbete med Gulldén och är fortfarande en bättre kontringsspelare än Lagerquist.

Foto: TT
Toft Hansen

Försvarare

Sabina Jacobsen

Det svenska försvaret var en av nycklarna till framgången och det leds av Jacobsen. Det som kanske imponerar mest är lagkaptenens förmåga att anpassa sig i de små detaljerna beroende på vilka hon har bredvid sig.

Foto: TT
ARTIKELN HANDLAR OM