”Hade ingen lust att leva längre…”

Talar ut om den djupa depressionen

Av: Andreas Käck, Jarkko Päiväniemi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

TOBLACH. Justyna Kowalczyk, 34, tar sikte mot ännu ett OS.

Men den polska stjärnan har fortfarande inte återhämtat sig från den djupa depression hon hamnade i för fyra år sedan.

– Jag behöver fortfarande starka läkemedel för att kunna sova om nätterna, säger hon till Ilta-Sanomat.

Vi är vana att se henne utmana om medaljer.

Nu för tiden håller Justyna Kowalczyk låg profil.

En sjunde plats i sprinten i Lillehammer är hennes bästa resultat hittills den här säsongen.

Så ... vad är det egentligen som händer?

Jo, faktum är att den polska stjärnan inte bryr sig nämnvärt om att göra bra ifrån sig här och nu; det är tremilen i OS i februari som är hennes stora fokus.

Men det finns en till förklaring till att den normalt sett så framgångsrika – och dessutom frispråkiga – stjärnan numera glidit ifrån rampljuset.

Hon mår nämligen inte bra.

I en längre intervju med finska tidningen Ilta-Sanomat berättar Kowalczyk att hon fortfarande hämmas av den djupa depression hon hamnade i inför OS i Sotji för fyra år sedan.

Fick missfall

Polskan trotsade visserligen alla odds och tog hem guldet i tio kilometer klassiskt i Sotji, men uppladdningen föregicks av en tragedi.

Våren 2013 drabbades hon av missfall och ett halvår innan Sotji-OS var hon så pass nedslagen och deprimerad att hon även fick stora ätstörningar.

– På den tiden var jag verkligen smal. Om jag åt något så gick jag direkt på toaletten och allt kom ut, säger Kowalczyk till Ilta-Sanomat.

Direkt efter OS-guldet i Sotji lade hon skidorna på hyllan tillfälligt och åkte hem till sina föräldrar, som länge hade misstänkt att något inte stod rätt till med deras dotter. Efter att ha börjat gått på regelbunden terapi valde Kowalczyk då att berätta om sitt tillstånd offentligt för första gången.

Något hon, såhär i efterhand, tycker var ett klokt beslut.

– När jag slutade med skidåkningen hade jag ingen lust att leva längre. Jag klev inte upp ur sängen på två veckor. Men sen kände jag att det var min tur att be om hjälp och berätta för alla hur jag mådde, säger hon.

”Starka läkemedel”

Kowalczyk hoppas nu kunna utmana om ett nytt OS-guld i Sydkorea, men hon inser att det vill till ett smärre mirakel om det ska gå vägen.

Hon är nämligen inte helt återställd.

– Mitt leende är tillbaka och livet känns normalt igen, men det finns fortfarande tillfällen då jag är rädd. Jag behöver fortfarande starka läkemedel för att kunna sova om nätterna, säger Justyna Kowalczyk.

Publicerad:

LÄS VIDARE