Förra PL-stjärnan lägger ned karriären – innan den ens börjat

Foto: John Salangsang / TT / NTB Scanpix

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

I september 2017 gick den gamla Manchester United-backen Rio Ferdinand, 39, ut med nyheten att han skulle sadla om till proffsboxare.

Ett drygt halvår senare nekas engelsmannen sin proffslicens av det brittiska boxningsförbundet.

– Det är med tungt hjärta som jag lägger upp handskarna på hyllan, säger Ferdinand på sina sociala medier.

Efter att ha varit en av Englands och hela fotbolls-Europas bästa mittbackar under 2000-talet meddelade Rio Ferdinand att han skulle avsluta sin fotbollskarriär 2015. Större delen av karriären spelade han i Manchester United (2002–2014), men han spelade sitt sista år i QPR.

Efter den aktiva karriären har den före detta mittbacken figurerat som expert i BT Sports sändningar.

I september 2017 förkunnade den då 38-åriga engelsmannen att han, till allas förvåning, satsade på att inleda en ny idrottskarriär – denna gång som proffsboxare.

Sedan dess har Ferdinand hårdtränat för att få sin licens och gå in i ringen.

Nekas licensen

Under 2015 gick dessutom Rio Ferdinands fru Rebecca bort i cancer. Boxningen har hjälpt den ensamstående trebarnspappan att återhämta sig efter fruns tragiska bortgång.

Men nu kommer chockbeslutet som fått Rio Ferdinand att rasa.

I en text på sina sociala medier skriver 39-åringen att The British Boxing Board of Control (BBBofC), det brittiska boxningsförbundet, inte ens har besvärat sig att titta igenom hans licensansökan.

– Att inte få chansen att demonstrera min förmåga för BBBofC genom samma standardprocesser som alla andra gör är svårt för mig att acceptera. Det är med tungt hjärta som jag lägger upp handskarna på hyllan, skriver han.

Blivit förbisedd

Rio Ferdinand tycker att han har blivit orättvist behandlad, och misstänker att de ansvariga på förbundet tycker att han är för gammal och för oseriös.

– Boxning är en mentalt tuff, krävande och farlig sport. Jag har alltid visat idrotten min yttersta respekt och har aldrig underskattat hur svårt det skulle vara att ta sig fram, skriver han.

– Det är viktigt att närma sig allting i livet med en tro på att man ska lyckas, att man ska ge sitt allt. Men ibland går allting emot en.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM