Längdskidor

Stavkaos för Pellegrino - som vann överlägset i Lahtis

Av: 

Fredrik Jönsson

Staffan Dickson

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Trots en tjuvstart och två stavbyten gick Federico Pellegrino vidare till final i Lahtis.

Väl där var italienaren urstark och vann överlägset över favoriten Johannes Kläbo.

– Jag ville egentligen sätta in stöten tidigare, men jag har förlorat alltför många lopp efter att ha gått ut för hårt, säger Pellegrino.

Federico Pellegrino fick en tuff semifinal i Lahtis. Först var italienaren för het och tjuvstartade. Efter omstarten bröt han staven efter bara några meter och signalerade att han behövde en ny. Men staven han fick var inte till någon större hjälp eftersom det inte gick att sätta åt remmen på den.

Då var han sist i fältet.

– Han får en stav ganska snabbt, men det verkar som att han får en stav med vänsterrem. Det går inte att sticka in handen, de är formade på olika sätt och man får inte in handen. Det behöver man för att kunna spurta, säger SVT-experten Johanna Ojala.

Men Pellegrino fick till slut en annan stav så att han kunde avsluta semifinalen på ett rättvist sätt. Italienaren var urstark och spurtade till sig en finalplats.

”Ingen ville köra först”

Finalen inleddes i lågt tempo, ingen ville dra fältet i början. Men sedan såg det ut att bli en kamp mellan Pellegrino och Johannes Kläbo. Norrmannen, som var den stora favoriten, låg med i täten men hade inte energin att spurta hem sprinttävlingen.

– Det var en svår final. Ingen vill köra först. Det var en del motstånd i nedförsbackarna, så det är ganska tufft att ligga längst fram. Jag tror att vi alla gjorde vad vi kände var bäst för oss, säger Johannes Kläbo, som i och med sin tredjeplats ändå säkrade segern i den totala sprintcupen.

– Jag är glad. Jag var helt enkelt inte tillräckligt bra för att slåss om segern i dag.

”Kommer inte få många chanser”

Pellegrino var hetast på upploppet och vann till slut med flera meter. Gleb Retivych blev tvåa.

– Om man får möjligheten att slå Kläbo så måste man ta den. Jag kommer inte att få många sådana chanser i framtiden. Jag tryckte på bra de sista hundra meterna. Jag ville egentligen sätta in stöten tidigare, men jag har förlorat alltför många lopp efter att ha gått ut för hårt. Jag börjar bli äldre, jag har mycket erfarenhet, och i dag fick jag användning av den, säger Pellegrino.

Karl-Johan Westberg blev bäste svensk. Han åkte ur i semifinal och slutade på åttondeplats.

– Det är surt, jag vill ju hela vägen. Jag hade hoppats på det i dag. Jag vet inte hur det såg ut i sista, en fransman kom på vänstersidan. Jag vet inte om han gick utanför markeringen, jag fick inte plats på slutet. Det kändes som jag hade mer att ge men jag kom inte fram riktigt, säger Westberg.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

LÄS VIDARE

Dubbelt svenskt på pallen i Lahtis

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Mathias Fredriksson