Fanbäraren: ”Jag vill inte ser mer blod”

SPORTBLADET

Ibrahim Al-Husseins förlorade benet i kriget – tävlar nu i flyktinglaget

RIO DE JANEIRO. 27-årige Ibrahim Al-Hussein drömde länge om OS.

När simmaren i natt klev in som första paralympier under invigningen på Maracanã var hans önskan en annan.

– Snälla gör ert bästa för att avsluta kriget. Jag vill inte se mer blod.

Precis som under OS tidigare i somras finns det på Paralympics för första gången med ett flyktinglag, en trupp med idrottare som inte har möjlighet att representera sitt hemland och istället kommer att tävla under, i de här spelens fall, den paralympiska flaggan.

Truppen är två idrottare tunn men en av de, på en nästintill utsåld invigning på Maracanã, som fick det största jublet.

För fanbäraren Ibrahim Al-Hussein var ögonblicket ”ett av de bästa” i hans liv.

Men troligen kunde varken hans föräldrar eller hans 13 syskon följa den historiska händelsen. De är kvar i Syrien, som Ibrahim flydde ifrån 2013.

"Enda som tog mig ut"

– Jag var den enda som lyckades ta mig ut. Elektriciteten i Damaskus är inte så bra. Jag pratade senast med dem för över en vecka sedan. Efter det har jag inte lyckats få kontakt med någon, säger Ibrahim.

Han var länge en lovande simmare i Syrien, där han tränades av sin pappa och siktade på en plats i OS.

Men 2012 kom allt det där att förändras. Sekunderna, minuterna, timmarna, dagarna, som följer är för smärtsamma för att återberätta i detalj. Ibrahim vill inte titta bakåt – bara framåt, men ger en liten glimt av det otäcka.

En bomb detonerade nära hans hem och Ibrahim tog skydd inomhus när han hörde sin väns skrik från gatan.

– Han ropade våra namn, så jag och några vänner sprang ut på gatan för att hjälpa honom, och när vi bar på honom släppte den syriska armén bomber. Jag förlorade mitt ben och några av mina vänner förlorade sina liv, säger Ibrahim.

Han skickades hem från sjukhuset samma dag som han amputerat stora delar av sitt ben.

Året därpå lyckades Ibrahim fly landet, först via Turkiet innan han färdades i gummibåt till grekiska Samos och senare hamnade i sin nuvarande hemstad Aten där han till slut fick en protes från ett privat sjukhus gratis.

Nästan lika snabb i dag

Under sitt första simpass med ett ben hade han svårigheter med balansen, men de 28 sekunder han simmar 50 frisim på i dag är inte ens tre sekunder långsammare än tiderna han presterade med båda sina ben.

Han är stolt över att representera flyktinglaget i Paralympics, men fortfarande finns tankarna på det krigsdrabbade hemlandet.

– Mitt budskap till hela världen är: Snälla, gör ert bästa för att avsluta inbördeskriget i Syrien så snart som möjligt. Jag vill inte se mer blod. Jag vill inte se fler vänner och släktingar dö och skadas, säger han.

– Jag står inte på någons sida, jag bryr mig inte vem som regerar efteråt. Jag vill bara att det ska vara slut.

Ibrahim Al-Hussein kommer att simma 50 och 100 frisim i Rio. Hans lagkamrat Shahrad Nasajpur, ursprungligen från Iran men nu bosatt i USA, kommer att tävla i diskus.

Källa: rio2016.com.

ARTIKELN HANDLAR OM