”Åker inte till USA för att bli tvåa”

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Jonnie Lindberg jagar ny titel i dragracing

Försvarar titel  Jonnie LIndberg tog hem NHRA i klassen Top Alcohol Funny Car i USA i fjol.
Foto: Foto: Mark Rebilas
Försvarar titel Jonnie LIndberg tog hem NHRA i klassen Top Alcohol Funny Car i USA i fjol.

På mindre än en sekund är han uppe i 100 km/timmen.

På 5,3 sekunder har han vunnit racet.

I höst tänker han försvara sin amerikanska mästartitel.

– Jag åker inte till USA för att bli tvåa, säger Jonnie Lindberg.

Han håller en hastighet av ungefär 440 km i timmen och det är sällan någon som slår Jonnie Lindberg från Sverige –även om han numera har sin bas i dragracingens förlovade land, USA. 2015 var han den första föraren som inte bor i USA att vinna det amerikanska mästerskapet NHRA i klassen Top Alcohol Funny Car och i år har han varit ännu mer framgångsrik.

Han har vunnit de tre senaste deltävlingarna och tagit totalt fem segrar i år. Han leder mästerskapet, trots att han har kört färre lopp än tvåan John Lombardo Jr.

– Jag ska köra sex deltävlingar till, det ser väldigt lovande ut. Förra året vann jag mästerskapet efter tre delsegrar, men jag har tagit fem i år och det är bara de tio bästa tävlingarna som räknas i sammandraget, säger han till Sportbladet.

– Planen är att vinna titeln i år igen. Jag åker inte till USA för att komma tvåa.

”Hängde inte med”

I Sverige lever dragracingen i skymundan av andra grenar, men USA är sportens hemland. Det kommer minst 50 000 åskådare under en tävlingshelg och pokalen ”The Wally” är välkänd. Den har delats ut sedan 1969 och Lindberg berättar att folk har stoppat honom på gatan för att få känna på den.

– De tycker att det är häftigt att ett team från Sverige kör så bra. Det är fler som känner igen mig här än hemma, även om de svenska fansen är otroligt hängivna, säger han.

– Det är en så extrem sport, gör du minsta lilla fel är du rökt. Det är ett teamarbete och varje detalj måste klaffa, det går inte att köra ikapp någonting på fem sekunder och mer tid har du inte på dig.

Ett race, fem sekunder. Hur mycket hinner du tänka?

– I början hängde jag inte alls med och hann ingenting eftersom accelerationen är så snabb. Numera känns de fem sekunderna som 20 och man går igenom allt, säger han.

– Det är som den snabbaste berg- och dalbana du kan tänka dig, fast det går ännu snabbare. Jag kör i 440 km/timmen och loppet på 400 meter är över på lite mer än fem sekunder. En snabb sportbil går från noll till hundra på fem sekunder. Den har ingen chans.

”Lever min dröm”

Det verkar konkurrenterna inte heller ha. Jonnie Lindberg är på väg att vinna sin andra amerikanska mästartitel på två år.

– Jag lever min dröm, säger han.

– Och just nu drömmer jag om att försvara mästerskapet.

Publicerad: