Joel Erikssons mål - via EM till F1

SPORTBLADET

Joel Eriksson inleder säsongen och vandringen mot toppen

1 av 2 | Foto: Joel Eriksson

Drömmen är F1.

Nu har Joel Eriksson inlett sin vandring för att nå dit.

– Det är målet, jag står kvar vid det, säger han.

I helgen inleds EM i formel 3 i Frankrike. Förra året blev Felix Rosenqvist Europamästare efter en makalös säsong och i år är det Joel Erikssons som ska försvara de svenska färgerna.

– Det ska bli riktigt, riktigt kul att äntligen få komma igång med säsongen den här helgen, säger 17-åringen.

– Det känns spännande. Det har sett bra ut på testerna och jag trivs i bilen, men race är något helt annat. Jag vet att det här blir min största utmaning hittills och som nykomling måste jag ta det steg för steg. Kvalet, starterna, däcken - jag har mycket att lära mig.

Flera förare till F1

Serien har lotsat såväl Daniil Kvyat, Pascal Wehrlein som Max Verstappen mot F1 och Joel Eriksson har samma mål.

– Det blir otroligt svårt att upprepa det som Felix gjorde förra året. Hans resultat är makalösa, men jag hoppas på att jag ska kunna vinna titeln efter något år i serien. Det naturliga är att köra två eller tre år i serien.

– Mitt stora mål är F1 och det står kvar. Det här är en stark serie, den har lett flera förare till F1. Ser man till vad jag vill i framtiden är detta en naturlig väg.

Brorsan racerförare

Hans bror Jimmy har kört ett par säsonger i GP3, testade i veckan för att försöka ta en plats i GP2 och är dessutom en av Joels stora förebilder.

– Han har lärt mig väldigt mycket jag har följt hans resa och förhoppningsvis kan jag undvika att göra ett par av de missarna som han gjorde när han har valt team under sin karriär, säger Joel Eriksson.

– Jag har lärt mig genom att titta på hans körning, jag har hans vägledning och han har varit i flera olika team vilket gör att jag kan dra nytta av hans erfarenheter också.

Serien avgörs under tio tävlingshelger och det är tre lopp varje helg

ARTIKELN HANDLAR OM