Old Traffords dörrar öppnas för Zlatan

SPORTBLADET

Mourinho den rätte att axla Fergusons mantel

Foto: José Mourinho och Zlatan Ibrahimovic kamperade ihop i Inter säsongen 2008/2009.

Zlatan,

vad döljer du för oss?

I dina mörka ögon…

Var vill du vara, kan du förklara, det för oss?

Ja, nog var det ett Mona Lisa-leende av högsta klass som vår landslagskapten levererade på frågan om han fått ett erbjudande från Manchester United.

Hade Zlatan svårt att inte avslöja att en affär nästan är i hamn? Det kändes så.

Men minns att vi människor gärna läser in det vi vill tro i folks beteenden, ord – och leenden. Det är lätt att övertolka, utifrån egna förhoppningar; många svenskar vill gärna se Mister Ibrahimovic i Premier League.

Den tolkning som ligger närmast till hands är att Zlatan varit tvungen att vänta in att allt blir klart med José Mourinho och nu öppnar sig dörrarna till Old Trafford även för honom bara Mou får komma på plats och säga sina Sesam-ord.

Likt Carolas Främling

Samtidigt kommer från Italien uppgifter från personer mycket nära Ibras agent Mino Raiola, uppgifter som hävdar att inget är klart än och att det finns en rad erbjudanden, varav Manchesters är mycket intressant, men ingen färdig affär finns. Och att Italien inte är ute ur leken. Det låter mycket mindre trovärdigt än den United-övergång som känns så nära. Men inget är klart förrän pappren är påskrivna.

Zlatan säger att han roar sig med att läsa allt som skrivs. Det gör han säkert. Men jag tror att han kommer att roa sig ännu mer när han har ett nytt kontrakt i hamn. Att spela cool är hans adelsmärke och han styrde presskonferensen skickligt. Likt Carola Häggkvists Främling och Leonardo da Vincis Mona-Lisa vet vi dock aldrig riktigt vad Zlatan innerst inne tänker och känner.

Det där leendet.

Jag fick en del sura mejl i går från Premier League-fantaster som tyckte att jag borde visa mer entusiasm över en Zlatan-flytt dit. Nåväl, samtidigt satt desperata Milan-fans och skrev saker som ”njut av regnet och fabriksskorstenarna, Ibra” på Twitter.

Dessa ädla känslor som fotbollen väcker. En som är bättre än de flesta på att väcka känslor, The Special One, tycks i alla fall vara klar att landa i regnet i Manchester när som helst, enligt brittiska medier i natt.

Som en ton av mäktig musik

Jag träffade José Mourinho en hel del under den säsong han tränade Zlatan i Inter. Under mina år som London-korrespondent mötte jag också ofta Alex Ferguson och jag kan fortfarande, som en ton av mäktig musik inombords, känna den respekt han väckte hos mig. Som tränare, som människa.

Manchester United behöver en stor ledare igen och där är Mourinho den rätte att axla Sir Alex mantel som samlat damm allt för länge.

Jag minns också portugisens buttra men lågande hyllningar av Zlatan. Under en period då Ibra var sliten frågade jag Inter-tränaren om inte Zlatan borde få vila? Svaret kom direkt, reptilsnabbt, den där blicken, pilen: ”Ibra ska spela alltid. Alltid”.

I går fick vi höra Zlatan hylla Mourinho tillbaka, än en gång.

Om landslaget handlade det däremot lite på presskonferensen och just därför hoppas jag att det kan bli klart fort, med en ny klubb.