Andersson: Fysik? Det här handlar om att sakna förebilder

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Susie Wolff var testförare för Williams 2015.
Foto: AP
Susie Wolff var testförare för Williams 2015.

Bernie Ecclestone.

Jag blir så trött.

Sedan när har prestation med kön att göra?

Det är helt andra saker som ligger bakom det faktum att ingen kvinna tävlar i F1.

Sportbladets Anna Andersson.

Oavsett hur mycket bra Bernie Ecclestone har gjort för formel 1, för det har han, så är hans senaste uttalande om kvinnor och F1 otroligt klumpigt. I en offentlig diskussion säger han att ingen kvinna fysiskt klarar av att köra en F1-bil och att ingen skulle ta henne på allvar.

Ärligt talat. Tänk lite längre.

Om inte ens han som har en betydande plats inom F1 tar tjejer på allvar, varför skulle någon annan göra det?

För få som får chansen

Ingen kvinna har tävlat i F1 sedan 1992 och då är det enkelt att säga att en kvinna inte har samma fysiska förutsättningar som en man och därför inte klarar av det, men det handlar egentligen om helt andra saker. Susie Wolff, som var utvecklingsförare för Williams under fyra säsonger, berättade för mig att hon alltid har hon saknat förebilder.

– Det är det första problemet, många tjejer tror inte att det går. Det andra problemet är att det är få tjejer som får chansen att utvecklas. Det är för få att välja bland och då är det svårt att få fram någon som är tillräckligt bra.

Där pekar hon på en viktig detalj. Det har inte funnits ett tillräckligt stort urval att välja mellan för att hitta den tjej som har de förutsättningarna som krävs för att bli en riktigt bra racerförare. Den tjej som får chansen i F1 måste vara utbildad för det och tillräckligt bra för att kunna prestera. Det har ingenting med fysik att göra, numera är det en fördel att vara liten och lätt.

Tuff väg att gå – även för män

Många av dagens förare väger under 65 kg och kan en 17-årig kille som inte ens har körkort klara av att hantera en sådan bil så ska väl en tjej som fått samma utbildning kunna göra det minst lika bra. Vägen dit är tuff och lång, oavsett om du är man eller kvinna. Du måste prestera varje gång du sätter dig bakom ratten, i varje test och i varje race. Du måste dessutom ha en god ekonomi, göra rätt val varje dag och helst ha en bilfabrikant som tror på dig också. F1 är inte en serie för vem som helst. Du måste arbeta dig fram till den positionen och alla som klarar det ska också respekteras.

2016 innehåller mästerskapet 22 män. Det är lika många som det finns i två fotbollslag och då är inte reservbänken inräknad.

Det går inte att välja någon annan liga och ändå få spela i Champions League – här finns det bara en. Vill du dessutom vinna bör du sitta i en Mercedes, Ferrari eller möjligen en Red Bull. Annars har du inte mycket att hämta – oavsett om du är man eller kvinna.

Det borde även Bernie Ecclestone veta.

Publicerad:

LÄS VIDARE