Uppgift: Portar alla ryssar i OS

SPORTBLADET

”Är ett överfall mot hela sporten”

Alla ryska friidrottare har redan stoppats.

Nu uppges domen bli hårdare än så.

Enligt Daily Mail stoppas samtliga (!) ryska idrottare från att delta i OS.

Idrottens skiljedomstol (Cas) gick på Internationella friidrottsförbundets linje och bekräftade i torsdags att man portar alla ryska friidrottare från OS. Beskedet kom bara några dagar efter att antidopningsorganisationen Wada presenterat en rapport som visade på utbredd, statligt understödd, rysk dopning i ett flertal idrotter under de senaste fem åren.

– Tack alla för att ni begravt friidrotten. Det här är ett rent politiskt beslut. Alla argument riktas mot ryska friidrottsförbundet och det finns inget konkret mot idrottsutövarna. Låt alla utländska idrottare får andas ut av lättnad, nu kan de vinna sina pseudo-guld i vår frånvaro. Makt är alltid fruktat, skrev stavstjärnan Jelena Isinbajeva på Instagram.

”Är ett överfall”

På söndagen ska IOK komma med ett officiellt besked gällande övriga ryska idrottare – men redan vid midnatt avslöjade Daily Mail att den internationella olympiska kommittén bestämt sig för att förbjuda samtliga 387 ryska idrottare från att delta.

– Att IOK vill porta alla ryska idrottare för att markera mot dopningen är ett överfall mot hela sporten, säger en källa till tidningen.

”Ska inte finnas”

Enligt samma uppgiftslämnare kommer dock IOK gå med på att låta ett visst antal ryska idrottare – som tränar i andra länder – tävla i Rio, men då under så kallad ”neutral flagg”.

Nyligen uttalade sig Rysslands president Vladimir Putin om den påstådda systematiska dopningen och sa att:

– Dopning ska inte finnas inom idrotten. Allas målsättning är att idrotten ska vara ren.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Wada

Sommar-OS