Varnade för risken – för fyra år sedan

SPORTBLADET

”Är inte överraskad över nyheten”

Hammarbys dåvarande chefstränare Per Synnerman var en av de som arbetade närmast Abeba Aregawi under 25-åringens första tid i Sverige.

Efter det positiva dopningsprovet säger Synnerman nu att han tidigt slog larm om riskerna.

– Jag är inte direkt jätteöverraskad nu, säger Synnerman i Aftonbladet Morgon.

Per Synnerman var chefstränare i Hammarby friidrott när Abeba Aregawi kom till Sverige och inför OS 2012 blev svensk medborgare. Han säger nu att han inte blev förvånad när uppgiften om 25-åringens positiva dopningstest blev offentlig på måndagen.

– Jag blev inte direkt jätteöverraskad eftersom det ryktats den senaste veckan. Så inte direkt jätteöverraskad, nej, säger Synnerman i Aftonbladet Morgon.

”Tog upp det efter OS 2012”

Redan innan dopningstestet uttalade sig Synnerman kritiskt i Expressen kring hur Hammarby Friidrott och Svenska friidrottsförbundet skött Abeba Aregawis övergång från det etiopiska landslaget till det svenska. Nu säger den förre chefstränaren, som tvingades lämna Hammarby efter att ha ställt för många frågor om löparstjärnan, att han redan tidigt varnade för risken att 25-åringen kunde hamna i dopningsproblematik.

– Jag tog framförallt upp det efter OS (2012) och de reaktionerna jag fick var väl till stor del kalla handen. Jag tog bland annat upp att det gick rykten om att äktenskapet mellan Henok och Abeba inte var på riktigt, det pratades om det bland internationella agenter och stod det på olika sidor på nätet, men också det här problemet att hon inte var boendes i Sverige och att det då även fanns risker vad gäller doping. Jag föreslog för Hammarbys och svensk friidrotts del att man skulle styra upp det och reglera det genom att skriva ett tydligt avtal men det togs inte alls emot positivt.

”Är en naiv inställning”

Per Synnerman säger också att han tycker att Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Svenska friidrottsförbundet borde göra mer i kampen mot dopning.

– Både SOK och Svenska friidrottsförbundet talar ofta om att de har en nolltolerans mot dopning. Då tycker inte jag att det duger med inställningen att ”vårt ledarskap bygger på förtroende” och att ”vi litar på alla” som de uttryckt de senaste dagarna. Det är i mina ögon en naiv inställning i dagens moderna friidrott med mycket pengar. De har en del att göra om de ska få ordning på det.

Sportbladet söker Ingvar Åström, ordförande i Hammarby Friidrott, för en kommentar. Så här skriver klubben på sin hemsida.