Regnkaos i Brasilien - loppet avbröts

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre förare har kraschat sedan de fått vattenplaning

Marcus Ericsson drömde om poäng.

Men han bröt sedan han fått vattenplaning.

– Vi behöver rödflagg här, skrek Sebastian Vettel över radion.

– Vi måste bryta loppet.

Foto: Viasat Motor

Precis som väntat kom regnet lagom till Brasiliens GP. Det gjorde att starten försenades och fältet startade bakom säkerhetsbilen. Först på det åttonde varvet släpptes fältet, även om det fortfarande var mycket vatten på banan och sikten var dålig.

Marcus Ericsson fick vattenplaning på det 14:e varvet. Han tappade kontrollen över bilen på väg upp mot start och målrakan, han snurrade, slog i muren och blev stående med en trasig bil mitt över infarten till depån.

Därmed var loppet över för hans del.

– Det var väldigt svårkört, det såg vi redan på uppvärmningen, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Det var helt okej att köra i kurvorna, men på rakan var det fruktansvärt svårt. Från kurva 12 upp till start och mål står det fruktansvärt mycket vatten och det försvinner inte. Det är inget bra för F1-bilar. Det är otroligt svåra förhållanden.

Rödflagg

Ericsson var inte den enda föraren som drabbades av vattenplaning i området kring start och mål.

– Våra bilar är känsliga för stående vatten och som förare är det svårt att förbereda sig för att man ska få vattenplaning på rakan. Man vill ju gärna tro att man ska kunna köra rakt fram, säger Ericsson.

– Jag tror inte det spelade någon roll att jag hade intermediates, det snurrade av bilar med båda däckvarianterna.

Romain Grosjean, Haas, snurrade redan på installationsvarvet och strax efter det att Ericsson brutit loppet och säkerhetsbilen parkerat så tappade Kimi Räikkönen kontrollen över sin bil. Han låg trea när han fick vattenplanen mitt på rakan och han hade hög fart när han slog i muren och snurrade ut över start och målrakan.

– Vi behöver rödflagg här, skrek Sebastian Vettel över radion.

– Vi måste bryta loppet. Jag höll på att köra in i Kimi mitt på rakan. Vi behöver de extrema regndäcken. Det här går inte.

Efter 21 körda varv avbröts loppet, det startades sedan om bakom säkerhetsbilen trots att det fortfarande var mycket vatten på banan. Efter ytterligare sju varv flaggades loppet av igen och publiken buade, besvikna över att de inte får se någon racing. Därefter startades loppet om ännu en gång och Lewis Hamilton körde hem sin första seger någonsin i Brasilien. Han vann före Nico Rosberg och Max Verstappen.

Längre bak i fältt körde Felipe Nasr i mål som nia, vilket gör att Sauber nu är tia i konstruktörs-VM. Den betyder närmare 300 miljoner kronor extra i prispengar.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM