På guldjakt efter fiaskot i Wimbledon

SPORTBLADET

Djokovic: Vore en av mina största segrar

Foto: Getty Images
Novak Djokovic.

RIO DE JANEIRO. Han är i Brasilien för att säkra den enda stora titel han saknar.

Ett OS-guld skulle göra Novak Djokovics prissamling komplett.

– Det skulle vara en av mina största segrar, säger 29-åringen.

Novak Djokovic är inte bara nummer ett i tennisvärlden. Han är också Serbiens överlägset största och populäraste idrottsman.

Det blev uppenbart när landets olympiska kommitté kallade till presskonferens under onsdagen. Mittenplatsen vid podiet var givetvis vikt åt superstjärnan, som hade sällskap av Ivana Maksimovic, Milos Teodosic, Vlade Divac, Sonja Petrovic, Zivko Gocic och Damir Stajner.

– Det är en ära att få sitta här med vänner och idrottskollegor som har hjälpt till att skriva Serbiens idrottshistoria. Vi ska kämpa för vårt land och ta så många medaljer som möjligt, säger Novak Djokovic.

”Allt sker av en anledning”

29-åringen har dominerat världstennisen totalt under de senaste säsongerna. Genom årets seger i Franska öppna blev han titelhållare i samtliga Grand Slam-turneringar, vilket ingen manlig tennisspelare lyckats med sedan Rod Laver vann en äkta Grand Slam 1969.

Djokovic var storfavorit även i Wimbledon, men förlorade sensationellt mot Sam Querrey i den tredje omgången.

– Allt sker av en anledning. Efter Wimbledon fick jag en veckas extra kvalitetstid med familjen och tid att återhämta mig mentalt och fysiskt. Wimbledon har jag lagt bakom mig. Det är likadant med segern i Franska öppna, även om det var fantastiskt. Jag går vidare och fokuserar på det som ska komma i stället. OS har varit ett av årets stora mål och jag är väldigt förväntansfull. Ja, jag har verkligen sett fram emot det här, säger Novak Djokovic.

Tog brons i Peking

Han vann sin första OS-medalj i Peking 2008, då han besegrade James Blake i bronsmatchen. Fyra år senare, i London, trodde många att han skulle nå ända fram, men superstjärnan som bar fanan under OS-invigningen förlorade semifinalen mot Andy Murray och bronsmatchen mot Juan Martin del Potro.

Frågan är om någon kan stoppa Novak Djokovic i Rio de Janeiro 2016. Hälften av spelarna på topp 8 – Roger Federer, Stan Wawrinka, Tomas Berdych och Milos Raonic – har av olika anledningar bokat av sina resor till Brasilien.

Vann utan setförlust

Dessutom är Djokovic en vinnare igen. Efter fiaskot i Wimbledon åkte han till Kanada och vann ATP-turneringen i Toronto utan setförlust.

– Jag kunde inte önska mig en bättre start på hardcourtsäsongen. Att vinna OS vore en av mina största segrar, men jag måste vara ödmjuk, tålmodig, förbereda mig väl och ta match för match. Det är lite överraskande med alla avhopp, men alla har sina anledningar och det finns många bra spelare: Murray, Nadal, Nishikori – och jag, säger Novak Djokovic.

ARTIKELN HANDLAR OM