Stöttas – av alla: ”Du är värd det”

SPORTBLADET

Profilernas hälsning till Stenson inför avgörandet

Foto: TT
Jesper Parnevik.

TROON. Henrik Stenson, 40, kan bryta förbannelsen.

Nu stöttas han av hela Golfsverige.

– Han är verkligen värd en major, säger Jesper Parnevik.

Foto: TT

Flera svenska spelare har varit nära.

Men ingen har nått ända fram.

Sverige väntar fortfarande på sin allra första major på herrsidan – men snart kan väntan alltså vara över.

Henrik Stenson leder The Open, ett slag före Phil Mickelson, med 18 hål kvar att spela – och nu håller hela Golfsverige tummarna för att den eviga förbannelsen bryts.

– Det kan bli en ”tippning point” i svensk golfhistoria. En barriär som bryts, som har spökat med oss i all evighet. I synnerhet de sista 20 åren, sedan jag själv var nära att vinna, säger Jesper Parnevik till Sportbladet.

”Skulle betyda mycket”

Peter Hedblom fyller i:

– Det skulle betyda oerhört mycket. Det kan bli en ketchup-effekt. Om Stenson vinner den första majorn, då blir det mindre press både på honom och på de andra, de slipper allt snack.

– Men framförallt tänker jag på alla unga som precis börjat spela; de kan få en hjälte att se upp till, som Björn Borg i tennisen, att de får växa upp till en idol och superstjärna. Titta bara på vad det gjorde för damgolfen att Lotta Neumann vann en och att Annika Sörenstam dominerade så länge.

Per-Ulrik Johansson håller med:

– Om Stenson vinner skulle det betyda väldigt mycket. Vi har haft vinnare på damsidan, men aldrig på herrsidan. Kommer segern blir den en enorm uppmärksamhet kring golfen, säger han.

”Kör så det ryker”

Och mycket talar för att Stenson vinner.

I alla fall enligt profilerna själva.

– Galileo, Einstein, Stephen Hawking är överens; ”law of averages” säger att Henrik Stenson vinner, säger Jesper Parnevik.

Har du någon hälsning till Stenson inför dramat?

– Bara kör på som vanligt! Han spelar jävligt bra och är verkligen värd en major.

Per-Ulrik Johanssons råd:

– Var i nuet, njut av möjligheten – och kör så det ryker!

– Stenson är ju redan en världsstjärna. Han har ett spel som är otroligt komplett. Det är puttningen som varit lite ojämn men närspelet, chipparna, pitcharna, bunkerslagen och hela det långa spelet är otroligt bra. Det räcker att Henrik puttar hyfsat, då vinner han.

Fredrik Hellkvist, vd för Nordea Masters, skickar också en hälsning:

– Henrik, du är inte bara Sveriges mest humoristiske golfare utan också den bäste. Ge oss nu det svensk golf längtat efter ända sedan Parnevik glömde titta på ledartavlan…

ARTIKELN HANDLAR OM