Här är rallyts höööööjdare

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor folkfest när världens bästa förare flyger i skogen

1 av 2
Rallyts höjdareFlera tusen personer väntar i timmar för att se bilarna i Svenska rallyt flyga över Collins Crest. ”Vi kommer hoppa längre i år”, säger Pontus Tidemand.

Helgens bästa fest? Den hittar du mitt ute i skogen.

Bland snötäckta träd träffas tusentals människor för att se världens bästa bilförare flyga.

– Det är en härlig, obeskrivlig känsla, säger Pontus Tidemand.

Nästan alla förare som kör svenska rallyt är överens, ska du bara se en sak i Svenska rallyt ska du ta dig halvvägs ut på sträckan Vargåsen.

Till Colins Crest.

Där, mitt ute i skogen, är det en publikfest utan dess like. Flera tusen personer väntar i timmar för att se bilarna flyga över 40 meter.

– Det är någonting som alla, inte bara motorsportfans, tycker är speciellt. Det gör jag också. Inramningen är enormt häftig, först ser du bara skog och sedan kommer du fram till själva Colins Crest och då är det plötsligt mer folk än på en hockeyarena, säger Fredrik Åhlin som är bäste svensk i WRC2 där han ligger på plats två efter den första dagen.

”Kör i 170 km/h”

Colins Crest är döpt efter den tidigare rallyvärldsmästaren Colin McRae som omkom i en helikopterolycka 2007. Han var den förste föraren som gav sig ut på en flygtur just där och efter hans död har platsen fått hans namn och den har gjort svenska rallyt berömt även för folk utanför rallyfamiljen. Ett speciellt pris delas ut till den förare som gjort det längsta hoppet varje år. Förra året flög Thierry Neuville längre än vad någon annan gjort tidigare, 44 meter.

– Vi kommer väl i 160–170 km i timmen där ute på skogsvägen och med tanke på att det är mindre snö än tidigare lär vi köra fortare, säger Pontus Tidemand som också tävlar i den näst största klassen, WRC2.

– Jag tror att vi kommer att hoppa ännu längre i år. Det är en härlig, obeskrivlig känsla att flyga så.

”Nervös innan”

Fjolårets rekord är längre än en handbollsplan, det är nästan lika långt som en halv fotbollsplan och ungefär så långt som två lokalbussar. Även om det inte tar många sekunder hinner många tankar gå genom huvudet på den förare som ska kontrollera bilen.

– Förra året körde jag Svenska rallyt med en WRC2-bil för första gången och jag var lite nervös innan. Jag var lite rädd för att vara i luften så länge och även om vi inte kör WRC hoppar vi bara fem meter kortare, men det var en makalös upplevelse, säger Fredrik Åhlin.

– När du släpper fästet och går upp i luften blir det plötsligt tyst. Du hör bara tystnaden och motorvarven. Det stannar liksom upp innan du plötsligt landar och då känns det som om du sätter dig på en hård studsmatta. Det är en extremt fantastisk känsla och en väldig kontrast, det går inte att jämföra med någonting annat. Du måste ha kontrollen över chassit hela tiden och sedan får du en extra adrenalinkick när du landar och det känns väldigt häftigt.

Svenska rallyt sänds i SVT från kl 10.00 i dag

Bilarna flyger 44 meter – så här långt är det

En handbollsplan är 40 m lång.

En lokalbuss är mellan 17 och 25 meter = Två lokalbussar.

Så långt är rekordhoppet vid Colins Crest – år för år

2015: Thierry Neuville 44 m

2014: Juho Hänninen 36 m

2013: Thierry Neuville 35 m

2012: Ott Tänak 32 m

2011: Ken Block 37 m

2010: Marius Aasen 37 m

2008: Khalid Al Qassimi 36 m

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

WRC

Motorsport

Rally