Försvinner Svenska rallyt dör sporten...

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

I morgon drar Sveriges rallyfest i gång. Kanske för allra sista gången.

– Detta är en ödestävling, säger föraren Fredrik Åhlin.

– Försvinner rallyt försvinner nog sporten.

Svenska rallyt är en klassiker som har körts varje år sedan 1950 med undantag för 1974 (oljekris), 1990 (snöbrist) och 2009 (då tävlingen inte ingick i VM). I år var det länge osäkert om tävlingen skulle kunna köras på grund av det milda vädret, men sedan vädret slagit om, arrangören strukit ett par sträckor och även tagit bort tävlingen för historiska bilar så har man beslutat sig för att genomföra tävlingen.

– Hade vi inte gjort det hade vi haft enormt svårt att överleva som event, då hade det varit osäkert om vi någonsin hade kunnat köra en tävling igen, säger VD Glenn Olsson till Sportbladet.

Risk för sista gången tävlingen körs

Men även om årets VM-deltävling genomförs kan det vara för allra sista gången. Det finns inget kontrakt för de kommande åren även om förhandlingarna pågått sedan i somras.

– Vi har träffats fyra gånger sedan augusti, vi träffades i samband med Monte Carlorallyt i januari igen och har tät kontakt. Vi har nästa möte här under rallyt. Vi hoppas att vi kan lösa det, säger Olsson som ska träffa promotorn i dag.

– Samtidigt är det svårt att säga hur det går, vi behöver ha fram nya pengar. Det handlar inte så mycket om vädret, vi har haft milda vintrar tidigare också, utan det handlar om ekonomin. Frågan är väl egentligen inte om rallyt ska vara i kvar Värmland utan om det ska flyttas från Sverige till någon annan vinterregion där det finns ett större ekonomiskt stöd, som Ryssland.

Tävlingen är Sveriges största återkommande idrottsevenemang och lockar motorfans från hela världen. Den är ekonomiskt viktig för regionen, men också livsviktig för svenskt rally. I dagsläget finns ingen svensk deltagare i WRC, men två förare med ambitioner att vinna tävlingar  i den näst största klassen WRC2.

– Detta är en ödestävling, säger Fredrik Åhlin som kör WRC2 och bor i Karlstad.

– Försvinner Svenska rallyt ser det väldigt mörkt ut för svenskt rally, både när det gäller elit och bredd.

Oro för sporten

 - Försvinner tävlingen tror jag att rallysporten i Sverige också försvinner från kartan. Då tappar vi all bevakning och det finns ingenting för unga förare att inspireras av.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Pontus Tidemand ser det på samma sätt.

– Svenska rallyt betyder mer än någon annan tävling, inte bara för att det är hemmaplan med familj och vänner på plats, säger han.

– Det är också enormt viktigt för rallysporten i Sverige, det är den enda gången om året som sporten får uppmärksamhet.

Årets tävling startar i morgon och avslutas på söndag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally