”Det värsta jag varit med om”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hellner två sekunder från pallen

WHISTLER/STOCKHOLM. Marcus Hellner var på väg att fullborda en historisk svensk förmiddag i Whistler.

Men efter en stark inledning tog krafterna slut fullständigt för 24-åringen under de sista kilometerna.

Hellner tappade över tre sekunder i stadionområdet, var två retsamma sekunder efter trean Lukas Bauer i mål och kollapsade i målfållan.

– Jag fick slita arslet av mig för att ens komma i mål, säger Marcus Hellner till Sportbladet.

Bara timmar efter Charlotte Kallas guld var det dags för herrarna att ta över skidspåren. Det såg länge ut att sluta med en ny svensk succé genom Marcus Hellner.

Men efter en starkt inledning gick 24-åringen in i väggen. På skakiga ben tog sig Hellner i mål där han kollapsade i målfållan.

”Helt tom i blicken”

– Man såg sista kilometerna, han var helt tom i blicken. Det var nästan otäckt att se honom när han gick i mål. Han var långt nere i källaren och hade tömt allt. Han var helt slut, säger Per Elofsson till SVT.

Svensken ledde vid de inledande tidspasseringarna och såg nästan halvvägs in i loppet ut att vara på väg mot en bragdinsats.

– Jag gick ut för guld och körde allt jag hade i början. Det kändes fruktansvärt bra första varvet då jag flög fram och kände mig hur pigg som helst, säger Marcus Hellner.

Började tappa halvvägs

Men vid 12,4 kilometer av de 15 som skulle köras hade Hellner tappat rejält och var 17,1 sekunder efter Cologna. Där var även Pietro Piller Cottrer förbi svensken och avståndet till Lukas Bauer var nere på bara sex sekunder.

Väl i stadion hade Hellner fortfarande två sekunders försprång till Bauer i kampen om tredjeplatsen. Men på upploppet var krafterna helt slut och 24-åringen gick i mål två sekunder från bronset.

”Länge sedan jag var så slut”

– På slutet blev jag trött och stum. Det kändes som sista kilometern hela andra varvet. Det var en rejäl urladdning, den värsta jag varit med om.

Efter loppet föll Hellner ihop i snön där han låg helt kraftlös i flera minuter.

– Det var länge sedan jag var så slut efter ett lopp. Det är förstås inte kul att det var så nära. Det var kanske dumt taktiskt men jag kände att jag var tvungen att chansa lite. Då kan det bli så här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN