Hade svårt att röra händerna

Trean Rickardsson vill höja köldgränsen

Marcus Hellner hade svårt att röra sina händer efter målgången i iskalla Kuusamo och fördes av funktionärer till en värmestuga.

Nu vill landslagskollegan Daniel Rickardsson, som slutade trea i loppet, att reglerna ändras.

– Jag tycker att det här är gränsfall. De kunde haft en varmare gräns, säger Rickardsson till TV4 Sport.

Hellner.
Hellner.

Marcus Hellner hade en jobbig dag i Kuusamo över 10 kilometer och missade topp-tio. Efter urladdningen tvingades 25-åringen lämna den mixade zonen kraftigt medtagen av kylan.

”Han har stora problem”

Svensken hade svårt att röra på sina händer och fördes av funktionärer till en värmestuga för att återhämta sig.

– Han har fått sitta inne i värmen och börjar komma igång. Han har stora problem normalt på tävling med att få värme i händerna så jag förstår att han hade det svårt i dag. Han behöver få hjälp när han kommer i mål för han är så stel ändå, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson till TV4 Sport.

Hur stor risk tar han?

– De här pojkarna och flickorna har tränat många år och upplevt kylan. Man måste ha erfarenhet själv och veta hur man brukar reagera och sedan göra bedömningen utifrån det om det är lämpligt att starta. Konsekvenserna kan man först se efteråt men de bedömde att de var redo att gå i kylan.

”Det är gränsfall”

Landslagskollegan Daniel Rickardsson kände även han av den låga temperaturen i luftrören och vill nu att skidförbundet ändrar reglerna.

– Jag tycker att det här är gränsfall. Minus 20 grader ska ju vara gränsen men det här känns kallare. De kunde ha haft en varmare gräns, säger Rickardsson.

I spåren märktes dock inget av 28-åringens besvär. Rickardsson följde upp tredjeplatsen i premiären i Gällivare med en ny pallplats, återigen som trea. Men största skrällen var ändå sprintspecialisten Emil Jönsson på åttonde plats.

– Jag försökte bara överleva och hålla värmen. Det är som att sova i en frysbox. Jag är genomkall ända in i benmärgen, säger Jönsson.

Dario Cologna vann före Alexander Legkov.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.