Motorsport

Mini bekräftar start i rally-VM nästa år

Av: 

Johanna Mörtberg

SPORTBLADET

Första testerna av den
nya bilen görs i höst

Modellen Mini Countryman kommer att ligga till grund för Minis nya VM-bil.

Foto: Mini

Nästa år kommer Mini att tävla i rally-VM och från 2012 är det tänkt att man ska köra full säsong.

Nu är det klart Mini kommer att gå in som nykomling i rally-VM. Idag har man bekräftat att man kommer att täva i några utvalda deltävlingar i nästa års VM-serie och från 2012 ska Mini köra full VM-säsong.

Utvecklas med Prodrive

Minis rallybil kommer precis som tidigare rykten gjort gällande att vara baserad på modellen Mini Countryman och har en 1,6 liters fyracylindrig turbomotor från BMW. BMW bekräftar också att Minis satsning på rally-VM är flerårig. VM-bilen utvecklas tillsammans av Mini och Prodrive.

– Det här är ett väldigt spännande motorsportprogram. På 1960-talet tog Mini världen med storm när Mini Cooper S-modellen tävlade mot Ford och vann Monte Carlo-rallyt, ett av de tuffaste rallyna i världen. Jag tror att vår nya Mini kommer att bli en favorit hos dagens rallyfans, säger David Richards på Prodrive.

Inga förare klara

De första testerna med Minis nya rallybil är planerade till hösten 2010. Än så länge finns inga förare kontrakterade, men både Mads Østbergs, P-G Anderssons, Kris Meekes och Marcus Grönholms namn har nämts som potentiella förare. Det talas om att Mini kommer att ställa upp med två fabriksbilar och två bilar som drivs av ett kundteam.

– Målet är att bli konkurrenskraftiga redan från början och vi har satt ett mål med BMW och Mini att vi ska vinna VM-titeln inom de kommande tre åren, säger Prodrives chef David Richards till Reuters enligt webbplatsen supersport.com.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally