Button vann när Vettel körde av

SPORTBLADET

Flera förare kraschade på den våta banan i den dramatiska inledningen

1 av 2 | Foto: Paul Gilham, Getty Images
Jenson Button, här framför Lewis Hamilton gick upp i ledning sedan Sebastian Vettel kört av med trasig frambroms.

Det blev en dramatisk start på GP:t i Australien. Flera förare kraschade och körde av och regnet som kom och gick under tävlingen blev utslagsgivande. Jenson Buttons vågade däckspel var ett lyckosamt drag medan Sebastian Vettel som länge låg i ledningen, körde av sedan frambromsen gått sönder.

Austarliens GP inleddes med en regnskur och förarna valde att starta på intermediate-däck. Temperaturen låg på 26 grader i luften och 23 på banan. Jarno Trulli kom inte till start sedan han fått problem med en hydraulisk pump som inte ville fungera. Teamet försökte frenetiskt fixa felet innan starten, men lyckades inte.

Bra start för Massa

Felipe Massa gjorde en kanonstart och gick raskt upp på andra plats medan flera andra förare fick problem i starten. Jenson Button smällde till Fernando Alonso som snurrade och rasade ner till 22:a plats medan Michael Schumacher som också fick sig en smäll, snabbt fick gå i depå med skadad framvinge.

Även Sebastian Buemi, Nico Hülkenberg och Kamui Kobayashi var involverade i en kaosartad incident i kurva sex. Framvingen kollapsade för Kobayashi, det är osäkert om den gick av självmant eller om den lossnade efter en touch med Buemi. Men Kobayashi körde rakt in i Hülkenberg som kasade av banan efter den kraftiga sammanstötningen.

Button chansade på slicks

Den lätta regnskur som inledde tävlingen kom att påverka racet, det blev ett intensivt spel om däcken och Jenson Button var en av förarna som snabbt bytte till slicks. Det gjorde att britten snabbt klättrade i resultatlistan och satsningen höll trots att mer regn var att vänta.

Men många förare hade problem. Bruno Senna fick kliva av, liksom Vitalij Petrov som snurrade av banan. Även Adrian Sutil fick bryta.

Till skillnad från premiären var tävlingen fylld av täta dueller mellan förarna. Kubica och Rosberg slogs om tredjeplatsen medan Hamilton, Massa och Webber fajtades om placeringarna fem till sju.

Vettels frambroms pajade

Sebastian Vettel som legat i ledningen sedan starten körde av banan på det 26:e varvet efter att vänster frambroms gått sönder och därmed gick Button upp i täten. Först uppgav Red Bull att det var bromsskivan som var skadad, men senare ändrade man sig till att felet kunde bero på en hjulmutter eller fälgen. Även Lewis Hamilton körde starkt och klättrade uppåt. Fernando Alonso som fick tillbringa tävlingen med att jaga ifatt lyckades så småningom ta sig upp i hasorna på Felipe Massa som tappat en handfull placeringar efter sin fina start. Tillsammans avancerade duon, och Massa som tidigare inte har kört så bra i Melbourne hade vittring på en pallplats.

Alonso som slitit hårt på däcken lyckades inte hänga kvar, utan blev hårt pressad av Lewis Hamilton. Men Hamilton slet också på däcken, och de kämpade hårt. Webber och Hamilton körde ihop med ett par varv kvar och Webber fick gå i depå. I täten hade Jenson Button en lugn resa och han kunde hålla undan framför Robert Kubica som knep andraplatsen före Felipe Massa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1