”Visste hur vi inte skulle bli upptäckta”

SPORTBLADET

Landis berättar om dopningen

Förra veckan erkända Floyd Landis doping och anklagade Lance Armstrong för samma sak.

Nu berättar Landis hur det gick till när cyklisterna lurar dopingkontrollanterna.

– Vi visste alltid när kontrollanterna skulle dyka upp, säger Landis.

Det är i en intervju med amerikanska ESPN.com som Landis – som fråntogs segern i Tour de France 2006 efter att han fällts för testosterondoping – avslöjar hur cyklister gör för att inte fastna i dopingkontroller.

Sedan 2007 används något som kallas för ett ”biologiskt pass” för att hålla koll på det aktivas blodvärden. Syftet är att kunna hitta och fälla aktiva som bloddopar sig.

Genom att utföra en lång rad blodprover anses det biologiska passet kunna innehålla cyklistens normalvärden och avvikelser mot detta värde ska fungera som en varningsklocka om att allting inte står rätt till.

– Det biologiska passet är ett skämt, säger Landis som påstår sig veta hur man gör för att bloddoping inte ska synas i kontrollerna.

Allt stod inte rätt till

Istället för att injicera epo under huden menar Landis att det ska tas intravenöst, rakt in i det blod som sedan tidigare finns i kroppen. Detta ska göra att kroppen snabbare tar upp det förbjudna preparatet samtidigt som möjligheten att spåra det försvinner på bara ett par timmar.

Utöver detta avslöjar Landis nu att allt inte stod rätt till när han cyklade för det amerikanska stallet US Postal, ett stall som även Lance Armstrong – den sjufaldige Tour de

France-vinnaren som Landis hävdar dopat sig genom karriären – tävlat för.

– Vi visste alltid när dopingkontrollanterna skulle dyka upp nästa morgen. På så sätt visste när vi skulle göra vad för att undgå att bli upptäckta, säger Landis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport