”Vad som hände förblir en gåta”

SPORTBLADET

Nu gör Northug comeback efter premiärfiaskot

TRONDHEIM. Skidkungen är tillbaka efter den mystiska frånvaron.

Men kylan riskerar att stoppa Petter Northug i dag.

– Det har varit 24 grader kallt här i byn, säger norska längdlandslagets sportchef Åge Skinstad till Sportbladet.

Petter Northug har fått en allt annan än lyckad start på säsongen, där VM på hemmaplan (Oslo) i slutet av februari är den givna höjdpunkten. När 24-åringen premiärtävlade i Beitostölen den 12 november slutade han på 49:e plats (15 km fritt).

Efter praktfiaskot har fixstjärnan legat lågt. Han stod över världscupen i både Gällivare och finska Kuusamo. Först hette det att Northug var sliten och småsjuk, men sedan kom rapporter om att han kunde vara övertränad. Något som i så fall hade kunnat spoliera hela säsongen, inklusive VM.

Men en rad tester visar att Petter Northug är i minst lika gott slag som i fjol.

– Vi har aldrig varit oroliga. Det har blivit uppförstorat i media. Sjukdom kombinerat med mycket träning gjorde att Petter tvingades vila. Nu tränar han som vanligt igen och kan gå för fullt, även om han inte kört så hårt på grund av kylan, säger norska längdlandslagets sportchef Åge Skinstad till Sportbladet.

Loppet kan stoppas

Tanken är att Northug ska göra comeback i Norgecupen i dag. Tävlingen avgörs i hans hemby Meråker, som ligger 20 kilometer väster om svenska Storlien och åtta mil öster om Trondheim. Vid liknande arrangemang i Meråker brukar det dyka upp max fyra journalister – en siffra som tiodubblas i helgen.

Men det finns en viss risk att loppet stoppas. Gränsen går vid 20 minusgrader. Prognoserna visar att det blir tajt.

– Det har varit 24 grader kallt här i byn i dag (läs; i går). Men det varierar mycket. Ett par kilometer härifrån var det 17 minus. Jag hoppas på 15-16 i morgon (läs; i dag). Det är okej, säger Åge Skinstad.

Målsättning för Petter?

– Vi vill bara att han ska komma igång igen och konkurrera på vanligt vis. Något resultat är svårt att förutsäga. Men jag tror att Anders (Södergren) blir den farligaste motståndaren, säger Skinstad.

ARTIKELN HANDLAR OM