”Värsta dagen på sex år”

Mercedes om det stora misslyckandet

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ronald Zak / TT / NTB Scanpix

SPORTBLADET

Mercedes hade greppet. Med två bilar i första startled.

Ändå slutade Österrike GP i ett stort misslyckande.

– Det är den värsta dagen på sex år, säger Toto Wolff.

Valtteri Bottas hade pole position och Lewis Hamilton stod intill honom på Red Bull Ring, en bana där Mercedes var obesegrade. Det som skulle bli en ny dubbelseger och en utökad ledning i VM blev istället ett gigantiskt misslyckande.

– Det finns inga ursäkter. Vi hade inte tillförlitligheten, vi tog inte rätt strategiska beslut, starten var inte tillräckligt bra och vi kunde inte heller hantera däcken, säger Mercedes tävlingsingenjör Andrew Shovlin.

Valtteri Bottas bröt tävlingen med hydraulikproblem, teamet gjorde ett strategiskt fel när man inte tog in Lewis Hamilton i depån när den virtuella säkerhetsbilen var ute och britten körde sedan sönder sina däck innan bränsletrycket blev för lågt och han tvingades bryta loppet.

Värsta dagen

Det var första gången sedan Spaniens GP 2016 som Lewis Hamilton inte tog sig i mål. Därmed tappade han ledningen i VM till Sebastian Vettel och Mercedes tappade också ledningen i märkes-VM till Vettels stall Ferrari.

– För mig och för stallet var detta den värsta dagen på sex år. Att tappa en dubbelseger på grund av våra egna misstag och det faktum att vår bil inte är tillförlitlig gör så fruktansvärt ont, säger stallchefen Toto Wolff.

– Att båda bilarna bryter ett lopp är som et hårt slag i magen, men erfarenheterna har lärt oss att det är av de tuffaste dagarna som vi lär oss mest. Vi ska komma tillbaka ännu starkare.

I morgon måndag har han kallat till ett krismöte i teamets fabrik i Storbritannien.

Max Verstappen vann Österrike GP före Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel. Marcus Ericsson slutade tia och tog en ny VM-poäng.

Nästa deltävling avgörs i Storbritannien nästa vecka.

Foto: Ronald Zak / TT / NTB Scanpix
Publicerad: