Finland har pole position i Österrike

avAnna Andersson

SPORTBLADET

En uppdaterad bil och Mercedes behåller greppet på Red Bull Ring.

Valtteri Bottas har pole position i Österrike GP.

– Jag kan garantera att jag är den av oss alla som längtar mest efter en seger, säger han.

Kvalet till Österrikes GP var extremt jämnt, men Mercedes som uppdaterade bilen inför helgens tävling var också snabbast i kvalet. Valtteri Bottas gjorde ett fantastiskt varv i Q3 och tog pole position 19 tusendelar före sin teamkollega Lewis Hamilton.

– Hela helgen har vi jobbat bra för att få till förbättringar på bilen, säger Valtteri Bottas efter kvalet.

– Vi har en hel del nya delar till bilen och vi har koncentrerat oss på att få dem att fungera i bilen och det har lyckats. Bilen kändes fantastisk.

Valtteri Bottas vann Österrike GP för ett år sedan, men har haft lite problem under inledningen av årets säsong. För en vecka sedan blev han påkörd av Sebastian Vettel i starten av Frankrike GP vilket förstörde hans möjligheter att vinna deltävlingen.

– Jag behöver en bra ren start i morgon, säger Bottas.

– Det vore fantastiskt och sedan ska jag bara köra för det. Jag kan garantera att jag är den av alla oss förare som längtar mest efter en seger.

Ferraris Sebastian Vettel var trea ( +0,334) i kvalet och Ferarris Kimi Räikkönen fyra, före Red Bulls Max Verstappen och Haas Romain Grosjean.

– Det är inte enkelt att få ihop ett helt varv på den här banan. Jag gjorde en miss på första varvet och var tvungen att satsa allt på det andra, men fick inte gå över gränsen, säger Sebastian Vettel.

– Det är en bra chans för en pallplats i morgon.

Han och Kimi Räikkönen startar båda på de ultramjuka däcken, medan bilarna från Mercedes och Red Bull startar på den hårdare gummiblandningen super soft.

Besviken Ericsson långt efter

Marcus Ericsson hade en väldigt jobbig lördag i Österrike. Svensken som kvalade in i Q2 under kvalet till Frankrike GP förra veckan hittade ingen fart alls. Han var sist av samtliga förare i kvalet.

– Det kändes inte som om vi fick tiderna ur bilen, det kändes inte alls som på den tredje träningen. Vi måste kolla på tiderna för att se vad som gick fel jämfört med tidigare pass, säger Ericsson till Viasat Motor.

– I racet kan allt hända, det är långt och vi har varit snabba hela helgen. Nu är jag besviken, men jag laddar om och i morgon är jag tillbaka.

Då startar Österrike GP klockan 15.10.

Foto: LISI NIESNER / X02762
Valtteri Bottas har pole position i Österrike
Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM