Manifestationen kan stoppas – av säkerhetsskäl

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2018-06-29

I eftermiddag är en manifestation planerad på Sergels Torg efter hatet mot Jimmy Durmaz.

Nu måste arrangemanget förmodligen flyttas – efter polisens order.

– Vi har gjort bedömningen att de inte kan vara på Sergels Torg, säger polisens presstalesman, Kjell Lindgren.

Jimmy Durmaz orsakade en frispark som sedan ledde till Tysklands segermål i den 95:e minuten i VM-mötet mot Sverige.

Efter matchen fick landslagsstjärnan utstå hat, hot och rasistiska kommentarer på sociala medier.

Svenska landslaget ställde sig bakom spelaren och höll en manifestation mot rasism, något som hyllats i hela världen.

Även i Stockholm är det tänkt att manifesteras mot händelsen.

Organisationen Locker Room Talk har arrangerat manifestationen ”#BACKADURMAZ – STOPPA SKITSNACKET” som är planerad att hållas klockan 17.30 på Sergels Torg i eftermiddag.

”Det är orimligt”

Närmare 10 000 personer har svarat på Facebook att de är intresserade av att delta, men nu kan Sportbladet avslöja att manifestationen hotas – av polisens order.

– Vi har gjort bedömningen att de inte kan hålla till på Sergels Torg av säkerhetsskäl. Det är för mycket folk för ett för litet området. Stora delar av Sergels Torg är en byggarbetsplats och utrymningsvägar kommer att vara blockerade, säger polisens presstalesman, Kjell Lindgren, som i stället hänvisar till Kungsträdgården.

Problemet, enligt organisationen bakom manifestationen, är att det skulle kosta 120 000 kronor att hyra Kungsträdgården, i jämförelse med tillståndet på Sergels Torg som endast kostar 250 kronor.

– Det är orimligt att vi som ideell organisation ska betala 120 000 kronor för en manifestation för kärlek och mot rasism, säger Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk.

När Sportbladet pratar med honom håller organisationen på att montera ner scenen där flera stora artister, bland andra Linda Pira, Samir och Victor och Broder John, skulle ha spelat.

Kan genomföras utan struktur

Det är fortfarande oklart om artisterna kommer att kunna uppträda.

Däremot väntas många människor finnas på plats och nu kan manifestationen komma att genomföras utan tillstånd eller struktur.

– Det kommer att komma hit folk. Och då kan jag tycka att det är en större säkerhetsrisk. Om polisen tänker på säkerheten så borde de låta oss köra enligt vårt program. Annars kommer det att komma hit massvis med folk och det kommer inte att finnas någon ordning eller struktur, säger Aziz.

När Sportbladet pratar med Aziz en stund senare berättar han att manifestationen kommer att genomföras, men att platsen troligtvis inte blir Sergels Torg.

– Vi har en dialog med polisen och Stockholms Stad just nu och kollar på olika alternativ. Vi vill ju inte gå emot polisens rekommendationer.

Organisationen Locker Room Talk startades för två år sedan och arbetar mot machokultur inom idrotten. Personerna bakom initiativet vill skapa en ny manlighet och förändra språkbruket – både i omklädningsrummen och i samhället.