Sverige tvåa i stafetten – tack vare Bergman

avJohan D Lundin, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Magnus Jonsson tappade staven och Mattias Nilsson en väldig massa placeringar.

Björn Ferry gav sedan Sverige tätkänning – och Carl-Johan Bergman förvaltade läget på bästa sätt.

Tack vare en grym sistasträcka knep Sverige andraplatsen i Hochfilzens stafett.

– Jag hade brutala skidor, säger Bergman till SVT.

Carl Johan Bergman.
Foto: BILDBYRÅN
Carl Johan Bergman.

Trots att Magnus Jonsson åkte en bra bit med bara en stav gjorde han en riktigt stabil förstasträcka. Han växlade som åtta, bara halvminuten efter ledande Tjeckien. Det lär med andra ord dröja innan vi får se den mycket träffosäkre Jörgen Brink i ett svenskt stafettlag igen.

Nilsson sköt uselt

Mattias Nilsson gjorde som vanligt – sköt uselt i stående. Tvingades till en straffrunda och Sveriges förhoppningar på en topplaceringar var i det närmaste grusade. Kan det vara läge att kasta in David Ekholm?

Björn Ferry gick ut på tredje sträckan som fjortonde man – en minut och 20 sekunder från tredjeplacerade Österrike. Tyskland ledde före Frankrike.

Tack vare stabilt skytte och stark åkning – samtidigt som flera konkurrenter darrade på skjutvallen – var Sverige sjua inför sistasträckan, 25 sekunder från trean Frankrike. Österrike hade då tagit en överlägsen ledning som ingen kunde göra något åt.

12 sekunder snabbare

Trots en bom i liggande och två i stående var det egentligen aldrig något snack om att Sverige skulle ta andraplatsen före Frankrike och Tyskland.

– Vallarna har gjort ett fantastiskt bra jobb. Jag hade brutala skidor, sen är jag i väldigt bra form också, säger Bergman till SVT.

– Jag kände mig lugn hela tiden. De andra kändes ganska trötta. Det går så lätt, bara att glida. I tre veckor har vi haft kanonskidor varje dag.

Carl-Johan Bergman visade upp en åkning som var fullständigt överlägsen de övriga. Han slog exempelvis närmaste konkurrenterna på sträckan, ryssen Maxim Tjudov och tysken Michael Greis, med tolv respektive 29 sekunder i åktid.

Damerna åtta

För Sveriges damlag gick det betydligt sämre med en slutlig åttonde plats. Anna Maria Nilsson inledde godkänt och växlade till Anna Carin Olofsson-Zidek som sexa, knappa minuten efter ledande Tyskland. ”Aco” höll sjätteplatsen men Sofia Domeij på tredjesträckan klappade igenom på stående skyttet och tvingades till en straffrunda. Slutkvinnan Helena Jonsson hade en omöjlig uppgift att försöka föra Sverige till en topplacering när hon gick ut 3,5 minut efter segrande Ryssland. Tyskland slutade tvåa före Frankrike på tredjeplats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte