Så var Sverige-Kanada

SPORTBLADET

Emil Karlsson direktrapporterade från ödesmatchen i damfotboll

PEKING. Sverige vann ödesmatchen mot Kanada med 2–1.

Tacken? Vi får möta erkänt svårbemästrade Tyskland i kvartsfinal.

Sportbladet.se:s Emil Karlsson direktrapportade om mötet Sverige–Kanada – minut för minut, från Workers Stadium i Peking.

Matchen slut: Jaha, 2–1 mot Kanada innebär att Sverige möter Tyskland i kvartsfinal, klockan nio svensk tid på fredag. Nu måste Dennerbys tjejer överträffa sig själva om det inte ska bli respass. Jag tackar för att ni följt min direktrapport och återkommer snart med kommentarer på annan plats på sajten.

/Emil

88 min: Mäktigt långskott av Victoria Svensson. Bollen går någon meter utanför stolpen.

87 min: Landström sliter sig fri och bryter in från högerkanten. Från taskig vinkel skjuter hon – utanför.

87 min: Anna Paulson ersätter Sara Thunebro.

85 min: Såg nu att Norge gjort som Escenic tidigare och kollapsat mot Japan. Norskorna ligger under med 4–1. Det innebär att vi får möta USA om vi släpper in en boll. USA eller Tyskland? Pest eller kolera...

84 min: Prekärt läge för Sverige. Vill man möta Norge eller Tyskland? Står sig det här blir det Tyskland. Släpper vi in en boll blir det Norge. Jag röstar för att vi råkar tappa in en boll. Tyskland i en kvartsfinal – nej tack!

80 min: Vårt redigeringsprogram Escenic valde att kollapsa för en stund och jag exploderade av ilska. Men nu verkar det funka igen. Det som hänt de senaste minuterna är att Therese Sjögran haft ett bra långskott, som målvakten tippade över. Och så har publiksiffran 51 112 åskådare offentliggjorts. Nu kör vi!

67 min: Byte Kanada. Sinclair ut, Robinson in.

63 min: Kanada reducerar. Walsh slår ett inlägg och mittbackarna Larsson och Rohlin står på hälarna. Melissa Tancredi vräker sig fram och språngnickar in reduceringen. Jaja, vi leder fortfarande med 2–1. Och släpper vi in ett till får vi möta Norge...

60 min: Jahapp, aldrig får man vara riktigt glad. Kina har tagit ledningen mot Argentina – vilket betyder att Sverige får möta Tyskland i kvartsfinal. Vilken tack för att man vinner...

58 min: Alltså, nu går jag snart ner och tar domarkortet från Kamnueng och river sönder det. Martina Franko går in fult i en närkamp mot Landström. Schelin får bra läge att avancera för skott. Då blåser Kamnueng av – och ger Kanada frispark. Herregud! Ta och kamma dig, Kamnueng!

56 min: Det här är Sveriges match. Tappar vi det här ska jag... Nä, jag ska ingenting... Och Kina kan fortfarande vinna gruppen. Och gör Kina det väntar Tyskland för Sverige. Och det... äh, jag ska bara hålla käften. Nu njuter vi av att Sverige spelar bra och leder.

51 min: 2–0 till Sverige! Victoria Svensson slår en genial djupledspassning till Jessica Landström som har läge att skjuta. Men Landström är osjälvisk och spelar till Lotta Schelin som rullar in bollen i tomt mål. Mycket vackert!

50 min: Kanada vaskar fram två hörnor – som dock inte resulterar i mål. Tancredi nickar över.

48 min: Fjärdedomaren är framme och argumenterar med Dennerby, som verkar få en tillsägelse för att ha varit utanför den streckade markeringen som omger avbytarbåset.

47 min: En hörna letar sig ut till Victoria Svensson. Men skottet blir lamt.

Andra halvlek igång: Kanada har i paus bytt ut Sophie Schmidt och satt in Amy Walsh. Nu kör vi!

Paus: Jag har sett både Kina och Argentina på plats och är förvånad att det fortfarande är oavgjort. Kina borde vinna enkelt. Spökar kinesernas nerver, månne? För visst måste de väl hellre möta Nordkorea än Tyskland...

Paus: Vilt jubel på stadion nyss, vilket indikerade att Kina nätat mot Argentina. Men när jag tittar på alla hemsidor som finns hittar jag ingen information om något mål. Sverige fortfarande gruppetta, med andra ord.

Paus: Försvararna Frida Östberg och Sara Larsson ser ut att ha en livlig diskussion. Reservmålvakten Caroline Jönsson är också med i snacket. Till slut kommer Dennerby och säger till dem att ta de taktiska genidragen i omklädningsrummet. Ingen osämja vad det verkar – bara en stor vilja att vinna.

Första halvlek slut: Det här ser jäkligt bra ut. Kina–Argentina står, så vitt jag har förstått, fortfarande 0–0, vilket innebär att Sverige, om resultaten står sig, är klart för kvartsfinal mot Nordkorea. Tyvärr är det en halvlek kvar...

44 min: Kara Lang är snuskigt nära att näta, men får inte träff på volleyskottet, som blir en enkel match för Lindahl.

40 min: Hedvig Lindahl får ett slag i magen av Melissa Tancredi i en luftduell och blir liggande. Hon reser sig dock upp efter en stund och får ovationer från publiken.

38 min: För att återkomma till straffen som vi borde ha fått förut. Domaren heter Pannipar Kamnueng och är från Thailand.

37 min: Landström är nära nära att slinka igenom – men är tyvärr offside.

35 min: Jag har efterlyst att Dennerby borde flytta ner Vickan på mitten. Oturligt skedde det på grund av en skada, men jag gråter inte över att vi har fått in Landström på topp.

33 min: Linda Forsberg är nära att bryta sig fram, men stoppas på sista motståndare.

32 min: Matchtempot har bedarrat senaste minuterna. Inte mycket händer. Och det är gör oss väl knappast något.

27 min: Fischer ut, Landström in. Kina–Argentina står än så länge 0–0, vilket just nu innebär att vi är gruppetta.

25 min: En man mindre tills vidare. Victoria Svensson har klivit ner på mitten så länge Fischer är utanför planen. Jessica Landström gör sig beredd på ett inhopp.

23 min: Nilla Fischer ska slå en långboll, men ser ut att trampa snett. Hon bärs av planen med kraftiga smärtor. Aj aj aj!

22 min: Diana Matheson får ett kanonläge, helt fri med Lindahl. Men den svenska målvakten gör en lyckad utrusning och räddar skottet. Viktigt!

19 min: 1–0 till Sverige! Sara Larsson är på väg att tabba sig i försvaret, men målvakten Hedvig Lindahl räddar henne genom att rensa iväg bollen. Spelet vänder. Victoria Svensson spelar fram Lotta Schelin som håller ifrån sig sin motståndare och kallt placerar in bollen i mål bakom den kanadensiska målvakten Enn McLeod.

17 min: Linda Forsberg – ny i startelvan – tar initiativ med ett skott från långt avstånd. Rakt på målvakten.

15 min: Schelin fixar fram en ny hörna. Känns som att Sverige har börjat piggt.

13 min: Victoria Svensson är nära att tråckla sig fri, men skottet bryts. I efterspelet får Therese Sjögran skottläge – och krutar på. Målvakten tippar till hörna. Den blir resultatlös.

11 min: Kanadas Martina Franko når högst på en hörna – men nickar över. Nu rullar vågen på stadion Mäktigt!

9 min: Escenic verkar vara med mig så nu kör vi. Caroline Seger skjuter – men ofarligt.

5 min: Mitt redigeringsprogram Escenic krånglar samtidigt som det händer grejer på planen. Först hade Kanada ett farligt frisparksläge, men Lindahl räddade. Sedan borde nog Sverige haft straff när Caroline Seger hindrades från att skjuta. Nilla Fischers skott blev sedan ofarligt.

Matchen igång: Sverige har en del stöd från läktarna. Nu kör vi!

Strax före match: Nu kom citat från Brasiliens match mot Nigeria, som brassarna vann med 3–1. Brasilien vann gruppen framför Tyskand, Nordkorea och Nigeria och förbundskaptenen Jorge Barcellos sa:

– Det här var dödens grupp. Nu ska vi få lite vila. Om vi möter USA blir det en fantastisk match.

Tio min före avspark: De yttre förutsättningarna är annorlunda än i de två tidigare matcherna. I Tianjin låg smogen tät över arenan och luftfuktigheten var 92 procent. Nu har det regnat i två dagar, i dag såg jag solen skymta fram genom all smog och värmen känns behaglig, 27 grader. Luftfuktigheten är betydligt mildare, ”bara” 65 procent. Läktarna sväljer drygt 70 000 och jag vet inte hur många som är här, men det känns som att det är hyfsat med folk.

En kvart före avspark: Om ni inte har sett det tidigare, här är startelvan: 1 Hedvig Lindahl – 13 Frida Östberg, 7 Sara Larsson, 17 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro – 18 Nilla Fischer – 16 Linda Forsberg, 5 Caroline Seger, 15 Therese Sjögran – 8 Lotta Schelin, 11 Victoria Svensson. Avbytare: 12 Caroline Jönsson, 2 Karolina Westberg, 3 Stina Segerström, 4 Anna Paulson, 9 Jessica Landström, 10 Johanna Almgren, 14 Maria Aronsson. På läktaren: 20 Lisa Dahlkvist, 22 Kristin Hammarström.

25 kvar till avspark: Jag har tagit mig från skyttestadion och Håkan Dahlbys fiasko i dubbel trap till Workers Stadium och damfotboll.Jaha, då har vi ett synnerligen delikat förhandsläge. Alternativen om vi går till kvartsfinal är ungefär som att välja mellan pest eller kolera. Blir vi trea i gruppen väntar Norge. Blir vi tvåa väntar Tyskland. Etta lär vi inte bli, men om vi blir det väntar grupptrean i grupp F eller G och vilka det blir är inte klart än, men det lutar åt Nordkorea. Håller nog med kollega Wegerup – det minst dåliga vore om vi torskade i dag och får möta Norge i Shanghai.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS