Motorsport

Tronskifte på gång i Småland

SPORTBLADET

”Lejonen vinner SM”

Dackarna förlorade lilla seriefinalen mot Lejonen.

Dackarna förlorade lilla seriefinalen mot Lejonen.

Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Nykomlingarna Lejonen rycker i elitserien i speedway. Lejonen vann den lilla seriefinalen borta mot regerande mästarna Dackarna med 53–43.

– Lejonen vinner SM, utbrast Dackarnas sportchef Jörgen Kling efter matchen.

SM-finalen i speedway de senaste åren har varit småländska uppgörelser. Dackarna, Västervik och Vetlanda har alla vunnit guld de senaste åren.

Efter Lejonens uppvisning borta mot Dackarna seglar laget upp som favoriter till årets SM. Nicki Pedersen visade som så många gånger tidigare under säsongen vägen för sitt lag. Han radade upp fem raka heatsegrar och var inte i närheten av att tappa poäng. Lite i skymundan av honom visade två tidigare dacke-förare, Ricky Kling och Sebastian Ulamek, att de fortfarande behärskar banan i Målilla.

Visserligen ledde Dackarna med 23–19 efter sju heat men sedan var det Lejonen för hela slanten. Av de återstående nio heaten var Lejonförare först över mållinjen åtta gånger.

– Våra förare hängde helt enkelt inte med, varken från start eller i resten av heaten. Och när de plockar in Chris Holder i laget blir de ännu starkare. Lejonen kommer att bli mycket svårslagna, sade Kling.

Dackarna är nu nere på sjätte plats i tabellen men kör hemma mot Smederna redan under onsdagen i en uppskjuten match.

För förra årets SM-silvermedaljörer Västervik ser det mörkt ut. Chris Harris tvingades lämna återbud efter en vurpa i England under måndagen till bortamatchen mot Indianerna. Frågan är dock om Harris medverkan hade hjälpt. Indianerna vann sin femte raka hemmamatch, 60–36. Västervik noterade fjärde raka förlusten, och får nu jobba hårt för att nå slutspel.

Piraterna är ett av elitseriens mest formstarka lag. Motala-laget vann sin sjätte raka seger borta mot Rospiggarna och har avancerat till fjärde plats i tabellen. Piraterna vann med 50–46.

Vetlanda har haft mycket skadeproblem men vann borta mot tabelljumbon Smederna med 51–45, Vetlandas första bortaseger för säsongen trots att Jason Crump inte fanns med i laget.

– Vi har bestämt oss för att göra väldigt små förändringar resten av säsongen och köra med lite starkare reserver än vi testat i några matcher, sade Vetlandas sportchef Bo Wirebrand.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway