”Har bra chans att vinna VM”

Publicerad:
Uppdaterad:

Rydell: Man känner alltid extra press när det gått bra

svenskhopp Rickard Rydell är den enda svenska racingföraren som kan bli världsmästare i år.
Foto: FOTO: MICKE FRANSSON
svenskhopp Rickard Rydell är den enda svenska racingföraren som kan bli världsmästare i år.

Bortglömd av många – men framgångsrik som få.

Rickard Rydell är den enda svenska racingstjärnan som kan bli världsmästare 2008.

– I år har jag den bästa chansen jag någonsin haft att vinna VM, säger WTCC-föraren.

Inför den tredje tävlingshelgen leder svensken världsmästerskapet för standardvagnar, WTCC som är ett av FIAs (internationella bilsportförbundets) tre världsmästerskap.

De andra två är Formel 1 och rally.

– Man känner alltid lite extra press när det gått bra, säger Rickard Rydell inför helgens tävling i spanska Valencia.

– Men nu får jag extra vikt i bilen och det gör att jag får räkna med att kvala längre bak. Målet är att plocka poäng eftersom det lär bli väldigt svårt att vara med och slåss om en seger. Drömmen vore väl att sluta åtta i det första racet så jag får starta först i det andra.

”Gör det jämnare”

För att göra säsongen så jämn som möjligt finns det i WTCC ett handikappsystem med extra vikter. Rickard Rydell måste ha 56 kilo extra i sin bil i helgen och man räknar med att tio kilo gör en tiondel per varv.

VM-tvåan Jordi Géne från Spanien kör precis som svensken för SEAT Sport och han släpar på 40 kilo extra.

– Jag tycker att systemet är bra, det gör mästerskapet jämnare och det brukar ändå alltid vara den förare som är bäst under säsongen som vinner, säger svensken.

– På ett varv känner man inte vikten så mycket, bilen accelererar inte lika snabbt och det märks i inbromsningarna, men det syns framförallt på klockan. Efter sex, sju varv är däcken betydligt mer slitna och man märker att bilen ändrar riktning lite långsammare.

Har lång erfarenhet

I Sverige pratas det mest om STCC, den svenska standardvagnsserien och om DTM, den tyska varianten där Mattias Ekström är regerande mästare.

Rickard Rydell däremot står i skuggan, trots att hans lopp sänds på TV och att han vann den VM-deltävling som kördes i Sverige förra året.

– Men det passar mig utmärkt. Jag är anställd av ett proffsstall och det spelar ingen roll om det är en eller 100?000 svenskar som vet vad jag sysslar med, säger han.

– Jag har en lång erfarenhet av racing och när jag vann BTCC var det mycket uppmärksamhet. Nu är det rätt lagom, även om det självklart är kul att bli uppmärksammad när man gör ett bra jobb.

Hittills har det gått mycket bra – men det är nio tävlingshelger kvar till säsongsavslutningen i Macau i november.

– Det är fruktansvärt jämnt, i helgen är det fem BMW, fem SEAT, tre Chevrolet och en Honda som kan vinna, säger Rickard Rydell.

– Så är det varje lopp. Men jag har aldrig haft en så bra chans att vinna VM som i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport