Kalla tvåa i Norge

Tvåa i sitt livs andra tremil. I självaste Holmenkollen.

Charlotte Kalla levererade ännu ett bevis på sin stora talang i lördagens världscuppärs i Oslo.

Bara ukrainskan Valentina Sjevtjenko orkade matcha svenskans framfart.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

En utpumpad och mycket nöjd Charlotte Kalla var bara ett snäpp från en total triumf i Holmenkollen. Men att hon hade en åkare före sig gjorde inte så mycket.

– Jag är överlycklig. Men jag har sällan varit så här trött, sade Kalla efter urladdningen.

För det handlade inte bara om en övertygande insats i skidvärldens tuffaste lopp. Visserligen var hon trea i ett nedkortat lopp i Liberec i februari, men ändå – efter succésegern i Tour de Ski har Kalla inte haft riktigt samma fart på skidorna.

– Det var himla skönt att visa att Tour de Ski inte var någon tillfällighet. Jag ville verkligen visa att jag kunde få till ett lopp till den här säsongen.

I en mycket omväxlande och dramatisk fristilstremil spelade Charlotte Kalla en konstant huvudroll. Italienska Antonella Confortola var startraketen. Norskan Therese Johaug var andrasteget. Ukrainskan Valentina Sjevtjenko och tyskan Claudia Nystad var slutmilsraketerna.

Kraft och kyla

Men ingen disponerade krafterna så jämnt som Charlotte Kalla. Förstaårssenioren visade i sin blott andra tremil både kraft och kyla.

Taktiken var att gå ut i paritet med de bästa från start, för att ha tätkontakt. Och vid 5,2 kilometer var Kalla allra främst.

– Kanske gick det lite för långsamt när jag åkte ihop med Marit Björgen och Aino-Kaisa Saarinen efter varvningen. Men när det började gå uppför igen tog jag kommandot, sade Kalla, som fick skön hjälp av Björgen i de sista tunga motluten.

– Hon gick upp och bombade, det var skönt. Jag hade bra koll hela vägen, men på den sista långa slingan visste jag inte riktigt hur många backar det var kvar.

Therese Johaug, VM-trea på tremilen förra vintern och bara 19 år gammal, såg ut som en segrare efter en våldsam forcering efter varvningen. Men till slut missade hon pallen – slagen med 1,6 sekunder av trean Claudia Nystad. Kallas marginal till Nystad var 4,5 sekunder och fram till Sjevtjenko blev det 14,5.

Virpi Kuitunen åkte in på sjunde plats och såg till att Charlotte Kalla inte ens teoretiskt kan ta sig förbi henne i världscupen. Och norska världscuptvåan Astrid Jacobsen, som tvingades bryta lördagens tremil efter kramp och två fall, kan knappast heller hota inför avslutningen i Bormio nästa veckoslut. Kuitunen har 1325 poäng, Jacobsen 1115, Kalla 1019. 300 poäng går maximalt att åka ihop under avslutningen.

– Det här är jättestort. Nu ska det bli jättekul att åka till Bormio. Det är distanser som passar mig, sade Kalla förväntansfullt.

Anna Hansson åkte in på 13:e plats, Maria Rydqvist blev 23:a och Anna Simberg 39:a.

TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.