Skidsvenskar svåra att skilja åt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Södergren slog Olsson efter videogransking

Anders Södergren och Johan Olsson var svåra att skilja åt i tisdagens skiathlon över 15+15 kilometer i världscupen i skidor. Östersundsåkarna fick samma tid, bara 1,6 sekunder bakom segraren, men veteranen Södergren dömdes som sjua efter målfotogranskning och Olsson klassades som åtta.

Ryssen Nikolaj Pankratov spurtade till sig sin första världscupseger före italienaren Giorgio Di Centa och tysken Axel Teichmann.

I de tuffa banorna och i den tunna luften i de gamla OS-banorna från 1988 i Klippiga bergen i Canmore såg musten ut att ha gått ur svenskarna redan i slutet av den klassiska delen. Södergren gjorde en tidig satsning och det rycket kostade.

Efter några kilometer i fristilsbanan vaknade dock Södergren till liv igen, liksom Johan Olsson. Och när det var dags för klungspurt fanns de med långt fram. Södergren hade korn på en pallplats innan han som så många gånger förr tvingades ge sig mot starkare spurtare på de sista meterna.

Differensen till segrande ryssen Nikolaj Pankratov var inte mer än 1,6 sekunder. Men ändå räckte det bara till sjunde plats för den 30-årige veteranen. Och Johan Olsson höll på att peta ner honom ytterligare ett pinnhål.

Som så ofta höll sig italienarna framme när målrakan närmade sig. Giorgio Di Centa var hetast, men den 35-årige OS-mästaren på 50 kilometer blev återigen snuvad på sin första världscupseger. Det blev det i stället för Nikolaj Pankratov, som med en raketspurt var först över mållinjen.

För Norge blev loppet en svår missräkning. Martin J Sundby blev bäste norrman på tionde plats. Världscuptvåan Tor Arne Hetland var ute efter att närma sig tjecken Lukas Bauer, som inte är med i Nordamerika, men bröt redan innan den klassiska åkningen var över.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN