15-årigt freeskilöfte siktar mot OS

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jennie-Lee Burmansson är på väg mot OS.

avTT

SPORTBLADET

Hon är bara 15 år, men slog till med en tredjeplats i världscuppremiären i slopestyle. Tränarna öser lovord över Jennie-Lee Burmansson, som i helgen kör sin andra världscuptävling.

– Jag ska göra allt jag kan. Drömmen är OS, säger hon.

Helgens tävlingar i Stubai är alltså Burmanssons andra av totalt fyra inför OS. Förhoppningen är att prestera så pass bra att det i slutändan räcker ända till OS i Sydkorea i februari.

– Jag ska göra allt jag kan för att få fler resultat i världscupen så jag kvalar in, säger 15-åringen inför tävlingarna i Österrike.

Patric Hopstadius, förbundskapten i freeskiing, är optimistisk liksom tränaren Niklas Eriksson:

– Hon är med på träningslägret här i Stubai nu och kör superbra. Hon hoppar stort och har bra fartkänsla, kommer nästan aldrig kort. Gör hon det så är det blåsten. Hon är jätteduktig för sin ålder och sticker verkligen ut, säger Eriksson.

"Sky is her limit"

På frågan hur stor chansen är att Burmansson tar sig till OS svarar han:

– Hon visar så mycket potential både under och utanför tävling. Hon visar vad hon vill, får hon rutinen att tävla på högsta nivån så tror jag att the sky is her limit. Det vi såg i Nya Zeeland visade att chanserna är väldigt goda.

Burmansson, just nu 29:a på OS-kvalrankningen, behöver vara bland de 24 bästa för att få en kvotplats till OS. Hon har redan klarat kraven för att Sveriges olympiska kommitté ska ta ut henne.

Stilren åkare

Burmansson beskriver sig själv som en eftertänksam åkare, som tänker mycket på stilen.

– Jag tar långa grabs och håller det stilrent. Landar snyggt i stället för att snurra jättemycket, inte få till en grab och landa på rumpan.

Tävlingarna i Österrik bör passa henne, tror Eriksson. Det är inte alltför stora hopp, vilket kan gynna svenskan som är ung och lätt.

– Då är det alltid lite svårt med farten. Det är också mer rail (räcken) vilket också är hennes styrka.

Dessutom är inte amerikanskorna på plats, och inte heller det estländska underbarnet Kelly Sildaru, 15 år, som vann i Nya Zeeland men som sedan fick en korsbandsskada i knät och är borta hela säsongen.

Landslagskollegan Emma Dahlström ordnade en svensk kvotplats till OS redan innan hon skadade knät i våras. Hon är tillbaka i träning på snö och är med i den svenska truppen till Stubai-tävlingarna för att få möjlighet att träna i världscupbanan. Hon tävlar dock troligen inte redan till helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM