Mord, missbruk och mästerskap

SPORTBLADET

Sporten har blivit en fristad för landslagets stjärncenter: ”Jag träffar inte min pappa”

Foto: PRESSAD Hon snittar 24 minuter, 6 returer och 6,3 poäng per match på 42-procentigt skytte. Louice Halvarsson vet att hon kan bättre. ”Man känner press hela tiden”, säger hon inför andra rundan av gruppspelet i EM.

Hon är en av stjärnorna som ska leda Sverige till kvartsfinal.

För Sportbladet berättar Louice Halvarsson, 24, om mördade klubbpresidenten, pengarna och pappans missbruk.

– Basketen har betytt jättemycket för att bara koppla bort allt, säger hon.

När Louice Halvarsson lämnade Sverige och Södertälje för spel i Europas bästa klubblag Spartak Moskva för fyra år sedan blev hon den bäst betalda svenska damspelaren någonsin. Men tiden i Ryssland fick ett abrupt slut när klubbens president Shabtai von Kalmanovic mördades.

– När vi kom till hallen berättade de att han blivit nedskjuten. Sedan sa de att vi skulle åka hem och låsa våra dörrar för de trodde att det var riktat mot klubben. Men det visade sig att han hade smugglat något in till Ryssland från Israel där han kom ifrån, berättar Halvarsson.

– Vi hade en minnes-stund i hallen för honom och då hade de kistan i hallen, öppen kista. Alla skulle ju gå fram och jag fattade ingenting. Jag hade ju aldrig sett en död människa, det var skitobehagligt.

Sexsiffriga månadslöner

Sedan hon lämnade Ryssland har Halvarsson spelat i Polen, Tjeckien och nu senast i italienska Cagliari, tillsammans med Elin Eldebrink. Men även där har säsongen varit strulig. Coachen fick sparken, flera spelar lämnade lagen och svenskorna fick inte betalt på flera månader.

– Jag väntar fortfarande på hälften av mina pengar så det är också frustrerande. Det är en ganska stor summa, men min agent säger att vi inte ska vara oroliga.

Hur mycket tjänar du?

– På en skala kan man säga att en svensk spelare tjänar mellan 80 000–110 000 kronor i månaden utomlands, om man har ett bra kontrakt.

”Klart man saknar honom”

Det är tvillingarna Eldebrink och Halvarsson som ska leda Sverige mot en kvartsfinal. De har varit bästa kompisar sedan ”Lollo” började spela basket som 13-åring och hela familjen Eldebrink har betytt mycket för 24-åringen. Marianne Eldebrink var Halvarssons första coach och även Kenth Eldebrink har haft stor roll i stjärnans liv.

– Jag träffar inte min pappa. Han är missbrukare och har varit det sedan jag var 13-14 år. Men jag känner ändå att jag alltid har haft bra coacher som manliga förebilder. Sedan har jag varit mycket inblandad i Elin och Fridas familj och deras pappa. Så det är ingenting som jag har saknat så. Eller, det är klart att man saknar honom. Men inte på det sättet, berättar Halvarsson och fortsätter:

– Basketen har också betytt mycket för att bara koppla bort allt och göra det man tycker är kul.

Spanien nästa?

Halvarsson har inte gjort klart med någon ny klubb utan vill vänta till efter EM. Men får stjärnan som hon vill hamnar hon i Spanien.

Först ska hon dock ta Sverige till kvartsfinal i EM.

– Jag tror på oss men vi får ta en match i taget. Kvartsfinal är det stora målet och allt kan hända.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket